O comisie parlamentară va investiga situaţia de la Aeroportul Mărculeşti, unde s-ar fi produs tranzacţii ilegale cu armament

O comisie parlamentară va investiga situaţia de la Aeroportul Mărculeşti, unde s-ar fi produs tranzacţii ilegale cu armament

FOTO IPN

Informaţii despre abuzuri comise la Aeroportul Internaţional Mărculeşti au parvenit la adresa Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului. Preşedintele Comisiei, Chiril Moţpan, a declarat că abuzurile se referă la tranzacţii ilegale cu armament, crearea artificială a datoriilor, licitaţii trucate şi sustrageri de zeci de milioane de lei. Informaţia va fi verificată de o comisie parlamentară de anchetă, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Chiril Moţpan a convocat o conferinţă de presă în care a amintit că, din 2008, Aeroportul Mărculeşti este zonă economică liberă, aceasta însemnând scutiri de TVA, de accize, de taxe vamale şi alte facilităţi fiscale. Până în august 2017, a fost în gestiunea Ministerului Apărării, după care a trecut în subordine Ministerului Economiei, fără o inventariere minuţioasă. „Nu ştim dacă a fost transmis Guvernului actul de predare/primire. În iulie 2018, Aeroportul a fost trecut în gestiunea Agenţiei de Proprietăţi Publice, din nou fără acte de predare. Instituţiile statului nu au reacţionat în niciun fel”, a declarat Chiril Moţpan.

Potrivit parlamentarului, începând cu anul 2013, conducerea Aeroportului a solicitat bani din buget, în sumă de două milioane de euro, pentru reparaţia şi întreţinerea celor şase aeronave din dotare, iar ultima reparaţie din 2017 a costat bugetul 800 de mii de euro. „Potrivit informaţiilor obţinute, din banii primiţi de la stat, administraţia Aeroportului transfera cam 50% către o firmă offshore”, a spus deputatul. Administratorul firmei este Sergiu Ciobanu, ex-director al Aeroportului.

„Schemele de delapidare a activelor Aeroportului ţin de înstrăinarea la preţuri extrem de diminuate a pieselor de schimb şi a agregatelor avia către firmele afiliate sau, dimpotrivă, organizarea achiziţiilor extrem de costisitoare de la întreprinderea offshore, gestionată din umbră de acelaşi Ciobanu. În perioada anilor 2012-2017, în urma unor datorii fictive, formale şi neargumentate către firme gestionate din umbră, inclusiv din Federaţia Rusă, statului i-au fost aduse prejudicii în proporţii de zeci de milioane de lei”, a menţionat Chiril Moţpan.

Parlamentarul a mai spus că astăzi Aeroportul Mărculeşti nu mai are nicio navă funcţională. Iar în 2018, în unul din depozitele întreprinderii au fost depistate loturi de armament militar şi muniţii, care nu se aflau la evidenţă. Chiril Moţpan a menţionat că „acest aeroport a ajuns în mâna unor escroci, iar organele de drept, procuratura CNA, deşi au pornit mai multe dosare, nu au finalizat nici unul”.

În aceste condiţii, se va propune crearea unei comisii parlamentare de anchetă. În paralel, Ministerului Finanţelor i se va solicita efectuarea unei evaluări a inspecţiei financiare a instituţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările