Ministerul de Interne de la Chişinău: „Răpirea fostului şef al Securităţii ar putea fi o înscenare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-şeful Securităţii din Republica Moldova, Artur Reşetnicov, internat în noaptea de luni spre marţi la spital după ce ar fi fost răpit, sechestrat şi torturat, a refuzat să fie examinat de medicii legişti, până azi-dimineaţă, precum şi să fie audiat de ofiţerii de urmărire penală. Declaraţii în acest sens au făcut astăzi oficiali de la Ministerul moldovean de Interne (MAI), care susţin că ar fi vorba despre o înscenare

Şeful Departamentului urmărire penală al MAI, Gheorghe Malic, a spus că, adus la Spitalul de Urgenţă, Reşetnicov s-a eschivat să vorbească cu poliţiştii până nu a discutat cu unchiul său Vladimir Voronin (liderul Partidului Comunist) şi alţi reprezentanţi ai PCRM, cu care „a pus ceva la cale".

Răpitul, necooperant cu oamenii legii

Transferat la Spitalul Cancelariei de Stat, ex-şeful Securităţii a refuzat să fie audiat. „Ofiţerii de urmărire penală au venit ieri la spital la ora 16.00 şi au aşteptat până la 22.40 ca pretinsa victimă să ofere detalii despre ce i s-a întâmplat. Dar el ba a dormit, ba a vorbit cu presa, a avut delegaţii, dar n-a avut timp de poliţişti", a spus Gheorghe Malic. Totodată, Reşetnicov a refuzat ca medicul legist să-i examineze pretinsele lovituri de pe corp şi urma de ac unde ar fi fost injectat cu substanţe psihotrope, după cum a declarat. La fel a refuzat să depună mărturii şi soţia lui Reşetnicov.

Declaraţiile se bat cap în cap

Oamenii legii mai spun că declaraţiile lui Reşetnicov despre locul de unde a fost răpit, cel unde a fost torturat sau despre ce i-au cerut agresorii sunt contradictorii şi că el şi-ar aminti doar detaliile care îi convin, „uitându-le" pe celelalte. Reşetnicov a tratat cu refuz şi solicitarea poliţiei de a oferi pentru expertiză hainele în care era îmbrăcat în seara incidentului. Reprezentanţii MAI afirmă că l-au găsit pe taximetristul care l-a transportat acasă pe Artur Reşetnicov şi că acesta ar fi declarat că ex-şeful Securităţii nu prezenta urme de violenţă, iar hainele nu-i erau murdare sau rupte.

Scenariu inventat de PCRM?

„Încercarea noastră de a stabili adevărul pe urme fierbinţi nu convine părţii vătămate şi partidului pe care îl reprezintă. Toate astea ne fac să punem la îndoială multe lucruri. Pretinsa răpire a lui Artur Reşetnicov seamănă cu cea a lui Vlad Cubreacov (deputatul creştin-democrat care a dispărut în martie 2002 şi a apărut în condiţii la fel de neclare după două luni. Una dintre versiunile examinate de procurori în acest dosar, încă nefinalizat, arată că ar fi fost vorba despre o înscenare - n.r.). Admitem că ar putea fi vorba despre un scenariu Cubreacov-II, adică de o insinuare pur politică", a spus Gheorghe Malic, referindu-se la acuzaţiile PCRM cum că în spatele acestui atac ar sta actuala guvernare. Reprezentanţii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană din Republica Moldova au respins categoric acuzaţiile comuniştilor.

Rezultalele de la
Medicina Legală întârzie


După oficialii de la MAI şi Procuratură, şi medicii de la Spitalul Cancelariei de Stat au făcut o conferinţă de presă, în care au anunţat că pacientul lor, Artur Reşetnicov, diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral şi comoţie cerebrală, este în stare stabilă. „Au fost făcute unele examinări, care au arătat că are o zgârietură la cap, dar organele interne nu i-au fost afectate. Am trimis probe de sânge şi urină la Centrul de Medicină Legală. Medicii legişti l-au examinat pe Artur Reşetnicov abia astăzi la ora 10.40, iar rezultatele nu sunt gata", au menţionat reprezentanţii spitalului.

Oamenii legii
merg pe trei piste


Cazul Reşetnicov este investigat de un grup mixt compus din ofiţeri de urmărire penală şi procurori, care cercetează mai multe versiuni ale celor întâmplate cu fostul director al SIS
- că a fost răpit din stradă şi torturat de către trei bărbaţi necunoscuţi pentru a da informaţii compromiţătoare împotriva lui Vladimir Voronin, aşa cum declară victima;
- că este vorba deaspre o reglare a unor relaţii de ordin patrimonial;
- că totul a fost o înscenare.

Andrei Pântea, prim-adjunct al procurorului general, a declarat că deocamdată a fost intentată o cauză penală în baza articolului 164, alineat 2, litera e şi f - răpirea de persoană din interes material, comisă de două sau mai multe persoane.

Reşetnicov plânge şi neagă

Solicitat de stireazilei.md, Artur Reşetnicov a negat acuzaţiile Ministerului de Interne, precum că ar fi refuzat expertiza medico-legală şi colaborarea cu organele de anchetă. „Mi-e greu să cred că se spune aşa ceva. N-aş dor la nimeni să treacă prin ce am trecut", a spus, printre lacrimi, fostul şef al Securităţii, de pe patul de spital. La rândul său, el acuză MAI că nu i-a asigurat paza de corp pe care a solicitat-o, iar câţiva ofiţeri de urmărire penală ar fi incercat să-l determine să refuze să dea declaraţii. Reşetnicov susţine în continuare că a fost răpit, bătut şi torturat, respingând astfel una dintre versiunile anchetei privind înscenarea răpirii.

„Poveşti! Omul a cam
îndesit-o prin baruri"

Intervievat de „Adevărul", un alt fost şef al Securităţii din Republica Moldova, Valeriu Pasat, candidat şi el la alegerile din 28 noiembrie, a calificat „cazul Reşetnicov" drept „o întâmplare banală şi stranie, care aminteşte izbitor de mult de scenariul Cubreacov, doar că mult mai prost regizat". „Comuniştii sunt total neinspiraţi şi se fac de râs. Dacă e să admitem că Artur Reşetnicov chiar deţine informaţii compromiţătoare despre Voronin şi cineva l-ar fi răpit pentru a-l face să vorbească, atunci nu-l mai găsea nimeni viu după asta. Dar, din câte ştiu, din surse neoficiale, omul pur şi simplu a cam îndesit-o prin baruri. Iar dacă umbli prin locuri neprotejate ţi se poate întâmpla orice, chiar dacă eşti fost şef al Securităţii. Declaraţiile că ar fi fost torturat, că i s-ar fi administrat substanţe psihotrope nu sunt decât poveşti", a spus Valeriu Pasat.


„Pătăranii pentru proşti"

„Pătăranii pentru proşti", „PR negru inventat de comunişti", aşa a calificat „cazul Reşetnicov" un alt fost şef al Securităţii din Republica Moldova, Anatol Plugaru. „Vorbim totuşi de un fost şef al Securităţii. Ce înseamnă să refuzi să depui mărturii şi să fii examinat imediat de medicii legişti? Înseamnă că avea ce ascunde. Dimpotrivă, el trebuia să solicite asta. Dacă este pusă în joc reputaţia ta nu te porţi ca o fată mare, te laşi dezbrăcat de medici până la chiloţei şi mai mult, ca să demonstrezi că într-adevăr ai fost torturat. Povestea asta arată încă o dată că Reşetnicov a fost numit absolut întâmplător în acea funcţie, doar pentru ca Voronin să aibă Securitatea sub control", a spus Plugaru. El a adăugat că, potrivit surselor sale din Securitate, Reşetnicov ar fi avut în acea seară o întâlnire cu o persoană publică cunoscută, iar la mijloc ar fi nişte banale reglări de conturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite