Micile genii cuceresc California. Cunoaşte-i pe elevii moldoveni care concurează la Intel ISEF 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii moldoveni şi-au prezentat invenţiile în port popular FOTO: Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova
Liceenii moldoveni şi-au prezentat invenţiile în port popular FOTO: Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova

Patru elevi din ţara noastră participă la cel mai mare concurs de cercetare şi inventică din lume. Ei vor să salveze culturile de viţă de vie sau să schimbe informatica.

 Patru elevi din Republica Moldova participă anul acesta la concursul internaţional de inventică pentru elevi Intel ISEF, organizat la Los Angeles (Statele Unite ale Americii). Îmbrăcaţi în port tradiţional, cei patru, ajutaţi de profesorii lor coordonatori, şi-au instalat deja standul în sala unde se organizează evenimentul.

Dumitru Savva, Anastasia Jeleznîi, Dimitrie Gînju şi Diana Marusic au fost selectaţi în urma concursului local. Cei patru speră la un rezultat cât mai bun, inspiraţi de victoria de anul trecut a lui Ionuţ Budişteanu din România.

Un limbaj de programare nou

Dumitru Savva (17 ani) învaţă la Liceul Teoretic „Orizont“ din Capitală şi participă cu un proiect ce permite sporirea de calcul a oricărui sistem tehnologic, cu ajutorul unui limbaj de programare nou, conceput chiar de el. „Proiectul meu permite sporirea puterii de calcul într-aşa fel încât un programator care nu este foarte profesionist să poate face o aplicaţie bună şi într-un timp record“, a declarat Dumitru Savva pentru corespondentul „Adevărul“ la Los Angeles.

dumitru savva

Dumitru Savva visează să înveţe la Massachusetts Institutes of Technology FOTO: Octavian Palade

Ce a făcut Dumitru? A luat două limbaje existente, C++ şi Python, şi le-a combinat. Cu ajutorul ideii lui, programarea ar putea fi mai simplă, dar şi rapidă şi complexă. El a dezvoltat proiectul într-o jumătate de an, timp în care a lucrat exclusiv pentru el.

Viitorul pentru Dumitru, acum în clasa a XI-a, este în afara ţării. „Vreau să învăţ la Massachusetts Institute of Technology“, spune cu lejeritate Savva. Pentru el, programarea nu mai are secrete: a început în clasa a cincea, pe când orice elev voia să aibă un site propriu, iar apoi a avansat.

Programare doar cu vocea

Diana Marusic (16 ani) de la Liceul Teoretic „Ion Creangă“ din Chişinău a prezentat un proiect tot în domeniul informaticii. Ea consideră că programatorii pot avea pe termen lung probleme de vedere, aşadar speră să poată implementa un sistem prin care dezvoltarea de aplicaţii şi site-uri să se facă prin comenzi vocale. „Pe lângă dictare, sistemul dispune de algoritmi de inteligenţă artificială care ne ajută să evităm greşelile şi să mărim performanţa. În funcţie de ce parte a programului dezvoltăm, sistemul înţelege diferit cuvintele noastre, pentru a se adapta“, precizează eleva.

diana marusic

Diana Marusic vrea să programeze doar cu vocea FOTO: Octavian Palade

În viitor, vrea să lucreze în sfera tehnologiilor informaţionale şi să înfiiţeze o companie de software pentru persoanele cu dizabilităţi. Mai are de studiat la liceu, dar a început să programeze în clasa a VI-a, atrasă de faptul că poate să creeze ceva de la zero. „În lumea aceasta nouă, virtuală, poţi să faci orice“, este entuziasmată Diana.

Viţă de vie înaltă şi sănătoasă

Anastasia Jeleznîi şi Dimitrie Gînju, doi elevi de 15 şi, respectiv 16 ani din Chişinău, prieteni din copilărie, vor să facă ceva pentru economia Moldovei. Aşa că au dezvoltat un produs natural care elimină bolile viţei de vie. „Viţa de vie e sănătoasă atunci când nu are metale grele în componenţă. Am observat că se foloseşte în agricultură piatra vânătă. Aceasta conţine cupru, care dăunează strugurilor, sănătăţii noastre şi mediului înconjurător“, explică Anastasia.

image

Anastasia Jeleznîi şi Dimitrie Gînju au găsit o soluţie naturală pentru a lupta cu bolile viţei de vie FOTO: Octavian Palade

Ei folosesc ciuperci trichoderma, pe care le-au multiplicat pe boabe de grâu şi au obţinut un praf care, în diferite concentraţii, a oprit toate bolile viţei de vie, iar planta a crescut de două ori mai mare ca înălţime. „E ca un antibiotic natural. Este ieftin şi nu ai nevoie decât de o stropitoare şi de o găleată“, afirmă Dumitru. ;

„Totul e muncă individuală“

Împreună cu elevii, la Los Angeles se află Svetlana Brânza (Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău) şi Violina Lavric (ofiţer de presă la Ministerul Educaţiei). Deşi la competiţie participă mii de elevi, cele două speră la o victorie moldovenească. „Ne-am mândri atât de mult! Sunt nişte copii speciali. La noi nu există pregătire specializată, nu avem loturi, nu avem investiţii sau centre de cercetare. Totul e reprezentat de atitudinea copilului şi de munca individuală. Ne-am mândrit anul trecut, când un elev din România a câştigat, de parcă am biruit şi noi“, spune Svetlana Brânza.

Ce este Intel ISEF

Intel International Science and Engineering Fair este cel mai mare concurs de cercetare şi inventică pentru elevi. Adună în fiecare an 1.500 de studenţi din 70 de ţări. Moldova a trimis elevi pentru al doilea an consecutiv. În 2013, concursul a fost câştigat de românul Ionuţ Budişteanu (19 ani), care a creat o maşină cu radar 3D, fără şofer.  Americanii i-au recunoscut geniul şi au hotărât să denumească un asteroid cu numele lui.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite