Ion Chicu explică de ce moldovenii care revin în ţară sunt obligaţi să cumpere asigurare medicală: „Toţi suntem egali în fata statului”

Ion Chicu explică de ce moldovenii care revin în ţară sunt obligaţi să cumpere asigurare medicală: „Toţi suntem egali în fata statului”

FOTO gov.md

Premierul Ion Chicu susţine că fiecare cetăţean al Republicii Moldova este obligat prin lege să deţină poliţă de asigurare. Prim-ministrul precizează că de procurarea asigurărilor depinde sistemul medical, inclusiv salariile medicilor, echipamentele şi testele pentru depistarea coronavirsului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţiile lui Ion Chicu vin în contextul în care Comisia pentru Situaţii Excepţionale a adoptat o decizie prin care moldovenii din diasporă vor trebui să procure poliţă de asigurare atunci când revin acasă, transmite IPN.

„Sistemul medical din Moldova, încă din 2003, este finanţat aproape exclusiv din primele de asigurări pe care le achităm noi, cetăţeni, şi transferurile de la bugetul de stat doar pentru acele categorii care sunt finanţate de stat, este vorba de copii, studenţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari, pentru aceştia statul plăteşte. În cazul în care eşti angajat oficial, această contribuţie o plăteşte angajatorul, el face transferul în fiecare lună. Atunci când nu eşti angajat, conform legii, până la data de 31 martie eşti obligat să procuri poliţa. Eşti apt sau neapt, trebuie să faci lucrul acesta”, a declarat Ion Chicu în platoul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Deşi în spaţiul public s-a menţionat faptul că o parte din moldovenii care revin acasă în zilele respectiv practic nu sunt rezidenţi ai Republicii Moldova, Ion Chicu face trimitere la solidaritate.

„Este principiul solidarităţii şi asigurării. Indiferent, tu vei fi deservit de sistemul medical sau nu, tu trebuie să procuri poliţa de asigurare. Poţi să nu te duci zece ani în sistemul medical, te duci al 11-lea şi îţi faci o operaţie care pe stat îl costă 100 de mii de lei sau mai mult. Că are deficienţe sistemul medical, că nu tot timpul se oferă serviciile respective, aceasta nu înseamnă că nu trebuie să procurăm poliţele. Altfel, nu vă supăraţi, dar medicul de la spitalul de infecţioase „Toma Ciorbă” nu are salariu, echipament”, a adăugat prim-ministrul.

Ion Chicu spune că nimeni nu va fi exceptat de la procurarea poliţiei de asigurare, decât cei care sunt asiguraţi de stat.

„Noi toţi suntem egali în fata statului şi noi trebuie până la 31 martie să avem poliţă de asigurare, altfel, sistemul medical intră în colaps. Noi trebuie să achităm poliţa, altfel medicii nu au salarii, nu au teste pentru coronavirus şi nu au nimic. În Moldova sunt persoane care au probleme mult mai mari decât cei care au fost şi au lucrat în afara ţării. Noi suntem obligaţi să cumpărăm poliţa de asigurare. Este legea respectivă şi noi trebuie să o executăm”, a punctat premierul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: