Integrarea europeană este o presiune pentru elita politică din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Integrarea europeană este o prioritate pentru Republica Moldova. FOTO Arhivă Adevărul
Integrarea europeană este o prioritate pentru Republica Moldova. FOTO Arhivă Adevărul

Integrarea europeană a Republicii Moldova asigură o presiune pentru ca elita politică să se comporte în conformitate cu obiectivele pe care şi le-a propus, consideră premierul ţării, Iurie Leancă, participant la dezbaterea de ieri „Pârghiile de control ale societăţii asupra guvernării înainte, în timpul şi după alegeri: tradiţii, practici locale şi standarde europene”, transmite IPN.

Semnarea unor documente precum Acordul de Asociere, sporesc calitatea actului guvernării şi funcţionează ca un instrument de control al acestei calităţi. Potrivit şefului guvernului, motivaţia, supravegherea şi responsabilizarea pe care le oferă UE sunt necesare pentru a depăşi inerţia, conservatorismul din societate şi a mişca lucrurile în direcţia modernizării. „Altfel, o să ieşim mult prea greu din această situaţie în care ne ţin şi tradiţiile noastre, şi deprinderile, şi interesele noastre”, a concluzionat Iurie Leancă.

De asemenea, premierul a atins şi obiectivul de integrare europeană sau euroatlantică în cazul ţărilor central europene sau baltice, care a fost „cea mai puternică motivaţie de modernizare, de promovare a reformelor, de avansare mult mai grabnică decât s-a produs la noi în ultimii ani”. În acest context, Iurie Leancă a ţinut să menţioneze ajutorul acordat Letonie de către Uniunea Europeană în reforma justiţiei, procuratorii, reformele în economie. Tot el afirmă că experţii europeni nu s-au limitat în a pune la dispoziţie resurse financiare şi a monitoriza cum se cheltuiesc aceşti bani: „Nu, mult mai mult: au fost ajutaţi şi presaţi să facă lucruri necesare”.

Igor Boţan, director Asociaţiei pentru Democraţie Participativă a împărtăşit poziţia premierului, subliniind că Acordul de Asociere a consolidat pârghiile prin care UE poate controla calitatea actului guvernării în Republica Moldova. „Acest gen de control nu numai că este salutar, este prevăzut, acest gen este instituţionalizat în Acordul de Asociere prin auditul care va trebui să fie organizat pentru proiectele pe care Uniunea Europeană le va desfăşura împreună cu Republica Moldova”, a menţionat Igor Boţan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite