Guvernul R. Moldova a aprobat acordurile pentru construcţia podurilor peste Nistru şi Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvern Moldova

Guvernul a aprobat semnarea acordului cu Ucraina care prevede construcţia podului rutier transfrontalier peste râul Nistru la frontiera de stat moldo-ucraineană în zona localităţilor Cosăuţi-Yampil. De asemenea, a fost aprobat acordul cu România pentru construcţia podului peste Prut între localităţile Ungheni (Moldova) – Ungheni (România), precum şi acordul de reabilitare a podului de frontieră Giurgiuleşti-Galaţi, transmite IPN.

Podul la frontiera de stat moldo-ucraineană va avea o lungime de 641 de metri, două benzi de circulaţie, două benzi de siguranţă, două piste pentru ciclişti, două trotuare pietonale şi o estacadă cu o lungime de 667 de metri pe partea ucraineană, a precizat Lilia Dabija, secretar general la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. 

Ucraina va asigura finanţarea construcţiei podului, precum şi a infrastructurii conexe pe teritoriul statului său. Iar Guvernul Republicii Moldova va asigura construcţia infrastructurii rutiere conexe pe teritoriul său. Cheltuielile pentru construcţia drumului de acces spre pot în Moldova sunt estimate la 900 de milioane de lei.

Termenul de executare a lucrărilor în cazul podului rutier de frontieră peste râul Prut, între localităţile Ungheni (Moldova) – Ungheni (România), conform documentului, este de doi ani. Guvernul României va asigura finanţarea lucrărilor de construcţie a podului şi a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe amplasate pe teritoriul său. Suma totală a fost estimată la 40 de milioane euro. Construcţia drumului de acces şi a infrastructurii conexe pe partea Republicii Moldova va fi finanţată de Guvernul de la Chişinău, cu un cost estimativ de două milioane euro.

Podul rutier de frontieră peste râul Prut, între localităţile Giurgiuleşti (Republica Moldova) - Galaţi (România), care urmează să fie consolidat, a fost construit în anul 1949. Conform expertizei din anul 2014, s-a constatat starea avansată de degradare a acestuia cu o posibilă amplificare în timp, conducând la o posibilă situaţie de închidere a punctului de frontieră Giurgiuleşti - Galaţi, cel mai apropiat punct de frontieră fiind amplasat la circa 65 km, la Cahul - Oancea.

„Lucrările de consolidare a podului vor contribui la creşterea siguranţei în exploatarea şi prelungirea duratei de viaţă a acestuia, în parametrii funcţionali normali, şi menţinerea continuităţii şi fluidizării traficului între cele două state, care v-a susţine necesităţile cetăţenilor pentru mobilitate, va facilita comerţul pe pieţele interne şi internaţionale, şi va spori rolul pe care Republica Moldova îl are în calitate de legătură între statele Uniunii Europene şi CSI”, se arată în proiect.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite