FOTO Sediul Curţii de Apel Chişinău se extinde: confort pentru judecători, chin pentru locatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
curtea de apel

Construcţia unui nou bloc al Curţii de Apel Chişinău, cu parcare subterană şi celule pentru inculpaţi, nemulţumeşte locatarii blocurilor din preajmă, care îşi vor înapoi terenul de joacă şi accesul spre strada centrală

Proiectul pentru care în acest an au fost alocate 31 de milioane de lei prevede construcţia unei anexe la sediul din strada Teilor, unde judecătorii ar urma să se mute în 2015. Aşa va fi rezolvată problema lipsei de spaţiu, apărută după lichidarea Curţii de Apel Economice, când numărul magistraţilor a crescut de la 33 la 46. În plus, au fost angajaţi asistenţi judiciari şi grefieri. „Personalul instanţei s-a ridicat la 220 de persoane, dintre care o bună parte stă în clădirea de pe bulevardul Ştefan cel Mare. Avem două cancelarii, cheltuieli duble pentru transport şi un colectiv dispersat“, explică şefa serviciul de presă al Curţii de Apel, Octeabrina Popa.

Săli spaţioase şi intrare separată

În noiembrie 2013, terenul de aproape jumătate de hectar pe care va fi ridicat noul bloc a fost împrejmuit cu un gard din tablă, iar muncitorii au săpat drumul lateral pentru a instala reţelele inginereşti. Construcţia clădirii cu cinci etaje va începe în primăvară. „Aici vor fi sălile de judecată, de patru-cinci ori mai mari decât acum, şi birourile judecătorilor. Avocaţii vor avea o încăpere unde vor face cunoştinţă cu materialele dosarelor. De asemenea, magistraţii vor avea o intrare separată, ca să nu se întâlnească cu inculpaţii când merg la şedinţă. Acum e harababură“, adaugă ea.

Şi actualul sediu al Curţii de Apel, cu patru etaje, va mai avea un nivel unde vor fi birourile grefierilor şi asistenţilor, cancelariile, arhiva. Tot aici se va afla sala de şedinţe pentru judecători, care nu există în prezent. Sub blocul nou va fi amenajată o parcare şi 16 celule. Astăzi, într-o singură celulă stau şi minori, şi femei, şi bărbaţi, ceea ce contravine normelor.

curtea de apel

Anexa va fi ridicată lateral blocului deja existent 

„Pe noi nu ne-a întrebat nimeni!“

Construcţia a nemulţumit locatarii a două blocuri din preajmă. La scurt timp după instalarea gardului, oamenii au ieşit în stradă să ceară explicaţii de la muncitori, indignaţi că vor rămâne fără lumina soarelui, teren de joacă şi acces spre stradă. „Au depăşit linia roşie, au blocat drumul, acum îl sapă ca să pună ţevi. Urgenţa, pompierii cum vor trece? Dar pe noi ne-a întrebat cineva? Nu vrem ca la zece metri de noi, în apropiere de şcoală şi grădiniţă, să stea deţinuţi“, spune Elena Cataman, care locuieşte în blocul de alături.

Potrivit ei, după revolta vecinilor, la Primărie s-a întrunit o comisie specială, dar fără niciun rezultat. După câteva şedinţe, lucrările au fost reluate, la fel şi protestele. „E corupţie evidentă. Am depus o cerere în judecată, dar a fost respinsă pentru că nu putem prezenta autorizaţiile în original. De ce reforma justiţiei trebuie să se facă din contul nostru?“, se întreabă disperată femeia.

De cealaltă parte, autorităţile ne asigură că neînţelegerile cu locatarii au fost aplanate. „Anexa din spate a fost replanificată prin înlăturarea a două etaje. Oamenii vor avea lumină solară, toate reţelele vor fi schimbate gratis. În locul arbuştilor tăiaţi vor fi sădiţi copaci“, susţine Octeabrina Popa. „Proiectul a fost coordonat, totul e legal. Nu e doar pentru noi, ci pentru toţi cetăţenii din circumscripţia Curţii de Apel. Peste 100.000 de oameni trec anual prin aceste săli mici, în care vara ne sufocăm de căldură“, adăugă preşedintele instanţei, Ion Pleşca.

curtea de apel

Muncitorii au săpat drumul de acces pentru a instala reţelele inginereşti FOTO: Tudor Iovu

curtea de apel

Oamenii trebuie să ocolească terenul îngrădit pentru a ajunge în strada Teilor FOTO: Tudor Iovu

Palatul Justiţiei, o soluţie

Potrivit ministrului Justiţiei, lipsa spaţiului rămâne o problemă pentru sistem. „Curtea de Apel are cel mai mare număr de magistraţi şi un volum foarte mare de lucru. Aceeaşi problemă o avem cu judecătoriile Centru, Râşcani şi Buiucani. O soluţie propusă de noi este construcţia Palatului Justiţiei, unde ar fi amplasate toate instanţele de sector, dar încă nu am găsit un teren adecvat. Examinăm varianta de reamplasare a judecătoriilor Centru şi Buiucani şi reconstrucţia Judecătoriei Râşcani“, a comentat Oleg Efrim. 

65 de milioane de lei este valoarea totală a proiectului, banii fiind alocaţi din bugetul de stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite