Faima „Joc“-ului moldovenesc, dansatori și animatori în China sau Coreea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dansatorii celui mai renumit ansamblu academic din țară sunt împrăștiați prin cele mai îndepărtate locuri din lume, câștigându-și existența cum pot. Aplaudaţi pe scenele din China sau făcând scamatorii în parcurile din Coreea, artiștii cu renume la noi mai speră să renască dansul de acasă.

I-aţi putut admira alături de Nelly Ciobanu, la Eurovisionul din 2009, sau, recent, în videoclipul formaţiei Snails, cu paşapoartele albastre în mână, pe străzile din Shanghai. Pitoreşti, plini de entuziasm şi dinamism, tinerii din ansamblul „Joc" ne duc astăzi faima în lume, distrând străinii şi arătându-le horele şi sârbele noastre.

Andrei Moşanu (23 de ani) stă de trei ani la Seul, capitala Coreei de Sud. Originar din Bălţi, tânărul artist s-a obişnuit deja cu scrierea hieroglifică şi cu bucatele coreene condimentate. În cei 15 ani de repetiţii şi turnee, Andrei a reuşit să vadă o jumătate de mapamond, însă nu s-a gândit vreodată că dansul îl va duce atât de departe de casă.

mosanu

„Nu e o noutate că locuitorii de aici n-au auzit în viaţa lor de Moldova, mulţi mai cred şi până acum că suntem de pe insulele Maldive. Spre deosebire de noi, au o cultură extrem de dezvoltată, foarte multe instituţii de coregrafie, iar şcoala de breakdance este una dintre cele mai bune din lume", povesteşte tânărul.

„NEVOIŢI SĂ FACĂ SCAMATORII"
Andrei mărturiseşte că este cu inima acasă, însă, la fel ca mulţi colegi de-ai lui, a fost nevoit să accepte contracte în străinătate ca să-şi câştige existenţa. „«Joc»-ul nu reuşeşte să-şi întreţină dansatorii din lefurile de la stat. Mi-aş dori să mă întorc pe scenele din Moldova, să avem concerte, să ridicăm oamenii în picioare cu horele şi sârbele noastre. Asta îşi doresc şi alţi colegi de-ai mei plecaţi în lume şi nevoiţi să facă scamatorii şi parade prin parcuri de distracţii. Nu pentru astfel de show-uri am făcut studii. Mai sperăm încă într-o «renaştere» a ansamblului", recunoaşte Andrei. Tânătul îşi doreşte foarte mult să vină de Sărbători acasă, dar nu va putea ajunge prea curând alături de cei dragi.

pasapoarte

Povestea lui Vitalie Bujniţă (29 de ani) se aseamănă cu cea a lui Andrei. Absolvent al Colegiului de Coregrafie din Chişinău, cu două diplome de studii superioare şi un titlu de „Artist emerit" în buzunar, tânărul s-a întors recent din China. În doi ani petrecuţi acolo, moldoveanul a demonstrat cât de talentaţi sunt oamenii noştri, reuşind chiar să-i înveţe câteva mişcări de dans pe locuitorii din Shanghai.

„Am mai fost într-un turneu acolo în 1999. De atunci, am reuşit să le câştigăm admiraţia chinezilor, dar şi să ne alegem ulterior cu contracte de muncă. Dansăm mai multe stiluri, iar compoziţiile tradiţionale moldoveneşti sunt foarte întrebate la evenimente speciale", povesteşte Vitalie. Dansatorul recunoaşte că pentru a reuşi prin străinătăţi trebuie să fii foarte descurcăreţ.

SORŢIŢI SĂ PRACTICE ACEASTĂ MESERIE
„E nevoie de profesionalism, pentru că niciun popor nu duce lipsă de amatori. Străinătatea nu ne aduce averi impresionante. Îmi este dragă ţărişoara unde m-am născut mai mult decât oricare alte state cu zgârie-nori", mărturiseşte artistul, căruia dansul i-a adus şi a doua jumătate, pe Inga.

image

Tânăra, de 23 de ani, a colindat lumea în lung şi-n lat, petrecând ultimii doi ani în China, împreună cu soţul ei. „Îmi amintesc că atunci când au vizionat scenariul pe care l-am propus noi, care cuprindea şi câteva dansuri populare moldoveneşti, ne-au îndrăgit numai când ne-au văzut cum ne mişcam toţi într-un ritm, sincronizaţi perfect", povesteşte fata. Dansează de când a prins a se ţine copăcel, şi, cu toată greutatea cu care se descurcă oamenii de artă, Inga spune că este sortită să practice această meserie. „Bunicii mei au fost toată viaţa dansatori, creatori şi păstrători ai vechilor tradiţii, iar eu le calc pe urme. Sunt dependentă de dans, nicio zi nu trece fără repetiţii. Unii ne acuză că nu ne iubim plaiul. Adevărul este că ne-ntoarcem de fiecare dată acasă, zburând de fericire, însă suntem nevoiţi să plecăm pe alte continente pentru că nu avem de ales", adaugă Inga Bujniţă.

Ansamblul „Joc" , în cifre
Renumita trupă de dansuri populare a fost fondată în anul 1945. În cei 66 de ani de existență, colectivul a reușit să monteze opt programe concertistice sau aproximativ 80 de dansuri diferite. Artiștii din „Joc" au susținut peste 7.800 de spectacole în fața unui public total de 18 milioane de spectatori, din 64 de țări, și au obținut câteva sute de diplome și premii. Din 1957, conducătorul ansamblului este directorul artistic Vladimir Curbet. Astăzi, din trupă fac parte 90 de artiști, dansatori și muzicieni școliți la instituții de specialitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite