Expert rus: Dacă duminică va câştiga coaliţia pro-europeană, Republica Moldova va avea o şansă serioasă să avanseze spre integrarea în Uniunea Europeană

Expert rus: Dacă duminică va câştiga coaliţia pro-europeană, Republica Moldova va avea o şansă serioasă să avanseze spre integrarea în Uniunea Europeană

Arkadi Moşes despre miza alegerilor din Moldova

A prezice rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova este o sarcină ingrată, susţine Arkadi Moşes, director de program pentru Rusia la Institutul Finlandez de Relaţii Internaţionale, într-o analiză pentru influentul cotidian rus Kommersant.

Ştiri pe aceeaşi temă

În opinia expertului rus, conform standardelor spaţiului post-sovietic, „Republica Moldova este o ţară cu un nivel destul de ridicat de democraţie electorală, iar în astfel de ţări rezultatele alegerilor rămân necunoscute până la finele campaniei. Cu atât mai mult, cu cât există o polarizare internă profundă", menţionează Arkadi Moşes.El explică această polarizare în primul rând prin lipsa unei politici de integrare a minorităţilor. În consecinţă în Republica Moldova, de fapt, se duc două campanii electorale în două limbi diferite, constată expertul.


Pe de altă parte Arkadi Moşes spune că în Republica Moldova există o serioasă divizare ideologică. „În timp ce în ţările vecine - e suficient sa ne amintim de Ucraina - unde o trecere masivă de politicieni de la o tabără la alta a devenit normă, în Moldova anul trecut, reprezentanţii taberelor politice nu au fost în stare să cumpere sprijinul a câţiva deputaţi, iar într-un caz - chiar a unuia pentru a asigura alegerea preşedintelui ţării", precizează expertul.
În aceste condiţii, preţul a fiecărei sute de voturi a crescut incredibil, iar viitorul ţării este practic în mâinile unui accident istoric, constată Moşes.

Expertul susţine că dacă duminică va câştiga coaliţia pro-europeană, „Republica Moldova va avea o şansă să avanseze serios spre integrarea în Uniunea Europeană". Moşes menţionează în acest sens şi de rolul de avocat al integrării Republicii Moldova în UE asumat de România. Totodată el vorbeşte şi despre faptul că în coridoarele de la Bruxelles s-a format opinia conform căreia Republica Moldova trebuie să devină principalul candidat pentru statutul de "teritoriu de succes" din regiune.
În cazul revenirii la putere a comuniştilor, apoi jocul se reia cu privire la menţinerea echilibrului dintre Occident şi Rusia, precizează Arkadi Moşes.
În final, expertul nu exclude nici varianta menţinerii incertitudinii, iar parlamentul să aştepte din nou voinţa poporului.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările