Eurovision Moldova, concursul anonimilor

Eurovision Moldova, concursul anonimilor

Pentru trupa Paralela 47 concursul naţional este o platformă de promovare

Din cei 36 de artişti care au trecut prima etapă a selecţiei naţionale pentru Eurovision 2014, mai mult de jumătate sunt necunoscuţi. Doar opt din 40 de piese sunt în limba română.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Din totalul celor 64 de piese înaintate, juriul a ales sâmbătă 40 de cântece interpretate de 36 artişti, care vor concura în semifinalele naţionale. Printre aceştia sunt câţiva cântăreţi care şi-au mai încercat puterile la Eurovision Moldova. Doiniţa Gherman, Felicia Dunaf, formaţia Edict şi Cristina Scarlat au înregistrat câte o piesă. Boris Covali, revoltat anul trecut că a fost subestimat de juriu, s-a înscris cu două. „Cred că artiştii care au participat anii trecuţi au fost dezamăgiţi şi n-au mai văzut rostul să participe. Şi eu eram pe cale să nu aplic, dar am făcut-o pentru familia mea“, ne-a spus cântăreţul, care a ieşit pe locul secund în 2013.

FOTO: Boris Covali participă în acest an cu două piese, ambele în limba engleză

Un exemplu în acest sens sunt Cristina Croitoru şi Karizma. Cotate drept favorite anul trecut, fetele au declarat după finală că vor veni din nou la Eurovision doar dacă juraţii vor fi străini. „Nu m-am gândit să particip. Mi-am spus din start că nu are rost. Dacă-ţi pui scopul să ajungi la Eurovision, trebuie să te pregăteşti din vară, iar eu n-am vrut. Mă miră faptul că în acest an au aplicat puţini. Înainte erau peste 100 de cereri“, a explicat Karizma.

Participare pentru promovare

Printre cei care ajung prima dată pe scena Eurovision Moldova se numără trupa rock Paralela 47, care va cânta una dintre puţinele piese în limba română. „E în stil pop-rock şi se numeşte «Fragmente». Chiar dacă n-a fost scrisă special pentru Eurovision, ne-am gândit că ar fi o platformă destul de bună pentru a o promova. Nu vrem neapărat să câştigăm, ci să ne facem auziţi“, a precizat solistul formaţiei, prezentatorul TV Alecu Mătrăgună.

Din mulţimea de nume noi, cum ar fi Esperanza, Rodica Olişevschi, Flux Light sau Lana Lights se desprinde trupa Glam Girls, trioul de anul trecut devenit între timp duet. Impresarul fetelor, Serghei Orlov, spune că Alexandra şi Lidia sunt bine pregătite, dar concursul este imprevizibil. „Am ales pentru Eurovision o piesă compusă de străini. «You believed in me» a fost scrisă de specialişti din Marea Britanie, Suedia şi Cipru. Este o baladă pentru care am repetat aproape o lună. Important e să trecem de semifinală, după care ne vom gândi şi la show“, pare rezervat producătorul.

FOTO: Glam Girls îşi mai încearcă o dată norocul la selecţia naţională

„Sunt voci impresionante“

Membrii juriului din acest an sunt compozitorii Anatol Chiriac (preşedintele juriului), Valentin Dânga şi Andrei Sava, instrumentistul Marcel Ştefăneţ, cântăreţele Aliona Triboi şi Nelly Ciobanu, prezentatoarea radio Angela Rudenco. „Anul acesta am remarcat nişte voci pe care nu le-am auzit până acum. Unele sunt foarte interesante, iar de câteva am rămas chiar impresionată“, a subliniat artista care a luat locul 14 la Eurovision 2009, la Moscova.

Concurenţii care vor trece de audiţia live din 1 februarie vor cânta în două semifinale, pe 11 şi pe 13 martie. Finala va avea loc pe 15 martie, iar câştigătorul ne va reprezenta în luna mai la Copenhaga, Danemarca.

Şi-au ales deja reprezentanţii

Mai multe ţări au ales deja cântăreţii care vor merge la Eurovision. Italia va fi reprezentată de Emma Marrone care, la ea acasă, a fost numită cea mai populară cântăreaţă. Mei Finegold va reprezenta Israelul, iar din partea Belarus vine tânărul artist Teo. Pe 1 februarie va fi desemnat concurentul finlandez, iar Ungaria a ales semifinaliştii. La concursul european  şi-au confirmat participarea 37 de ţări.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: