Efectele ninsorilor din ultimele zile: Peste 400 de localităţi nu au în continuare curent electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accesul din circa 30 de localităţi spre centrele raionale, dar şi pe o porţiune din drumul R26 Ucrainca – frontiera cu Ucraina mai rămâne închis, iar peste 400 de localităţi sunt parţial sau total deconectate de la curentul electric. În cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, sâmbătă, s-a anunţat că celula de criză mai rămâne funcţională, transmite IPN.

Şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Mihai Harabagiu, a declarat că nivelul critic este deja depăşit. Însă, peste 30 de localităţi din raionale Cantemir, Cahul şi Căuşeni au blocate drumurile spre centrele raionale. Pentru reconectarea localităţilor la curentul electric a fost efectuată o inventariere a generatoarelor din rezervele de stat, iar la prima cerinţă acestea pot fi puse în funcţiune. Totodată, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi-a exprimat disponibilitatea să ajute cu generatoare şi carburanţi.

Ministrul economiei, Octavian Calmâc, a declarat că în această dimineaţă rămâneau deconectate parţial sau total de la curentul electric 452 de localităţi, fiind afectate circa 158 de mii de gospodării. Cea mai complicată situaţie este zona centrală şi de sud.

Viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vitalie Rapcea, a menţionat că mai rămâne închisă o singură porţiune de drum naţional: R26 Ucrainca care face legătura frontiera cu Ucraina. Se estimează că, în a doua jumătate a zilei, circulaţia va fi restabilită. La fel, şi în cazul drumurilor de acces a 30 de localităţi spre centrele raionale. O altă prioritate pentru MTID este înlăturarea zăpezii de pe acostament, pentru a evita cedarea terasamentului şi alunecările de teren, ca urmare a topirii zăpezii.

Ministrul mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că de-a lungul râului Bâc sunt căzuţi sute de copaci şi dacă nu vor fi înlăturaţi din albie, circulaţia apei, cantitatea căreia este mărită considerabil, va fi îngreunată şi mai mult, iar ca urmare există riscul ca în zona centrală să se producă inundaţii. Proprietarilor de bazine acvatice li se solicită să asigure, în caz de necesitate, evacuarea controlată a apei pentru evitarea ruperii digurilor cu provocarea inundaţiilor.

Ministrul interimar al agriculturii şi industriei alimentare, Iurie Uşurelu, a spus că marţi dimineaţa va avea loc o şedinţă cu agenţii economici, la care se va discuta despre aprovizionarea sectorului cu produse de protecţie, pentru că în urma calamităţilor există un risc înalt al apariţiei bolilor şi  dăunătorilor.

Premierul Pavel Filip a declarat că situaţia rămâne în continuare tensionată, iar în aceste condiţii celula de criză rămâne funcţională. Şi armata rămâne parte a celulei de criză. Totodată, premierul a solicitat ca distribuirea generatoarelor să aibă loc doar prin intermediul responsabililor de la Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale.

Cetăţenii sunt îndemnaţi să apeleze linia verde a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale – 022 78 50 32, pentru a comunica toate problemele şi situaţiile dificile în care se află. La fel, rămân valabile telefoanele de urgenţă 901 şi 902. Operatorii vor prelua apelurile iar celula de criză va lua decizii şi distribui forţele şi mijloacele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite