Durata carantinei în cazul contactelor cu pacienţi cu COVID-19 a fost redusă în R. Moldova

Durata carantinei în cazul contactelor cu pacienţi cu COVID-19 a fost redusă în R. Moldova

FOTO simbol

Protocolul Clinic Naţional „Infecţia cu coronavirus de tip nou” a fost actualizat cu date privind ultima variantă clasificată – Omicron. De asemenea, a fost revizuit tratamentul antiviral al pacienţilor cu COVID-19, fiind incluse noi remedii antivirale, precum Paxlovid şi Molnupiravir, cel din urmă fiind parte din categoria medicamentelor compensate, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, durata carantinei a fost redusă de la 14 zile la 10 zile. Astfel, persoana nevaccinată care a avut contact direct cu o persoană pozitivă la COVID-19 va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile. În această perioadă, starea de sănătate va fi monitorizată, iar regimul de carantină poate fi întrerupt după a cincea zi, dacă persoana nu prezintă simptome şi cu condiţia că se va efectua un test PCR COVID-19 sau un test rapid antigen cu un rezultat negativ. Excepţie de la această regulă o vor face persoanele vaccinate, care nu vor fi plasate în carantină, dar se va monitoriza starea lor de sănătate şi se vor respecta măsurile pentru a preveni răspândirea virusului, precum purtarea măştii, distanţa fizică, igiena mâinilor. Totuşi, în a cincea zi trebuie realizată testarea prin test PCR COVID-19 sau test rapid antigen. În cazul nerespectării condiţiilor, persoana vaccinată va fi plasată în carantină pentru o perioadă de zece zile după ultimul contact cu persoana confirmată pozitiv. De asemenea, persoanele care au făcut boala în ultimele 90 de zile şi nu au semne clinice nu vor fi plasate în carantină. Conform Protocolului Clinic, persoanele aflate în carantină, în cazul apariţiei simptomelor clinice de COVID-19, vor apela telefonic medicul de familie sau serviciul de asistenţă medicală urgentă. Pacienţii asimptomatici nevaccinaţi (copiii şi adulţii, inclusiv gravidele) vor reveni peste şapte zile din carantină de la rezultatul pozitiv al testului pentru SARS CoV-2, iar cei vaccinaţi vor reveni peste cinci zile de la rezultatul pozitiv al testului. Pacienţii simptomatici nevaccinaţi cu forme uşoare şi moderate vor reveni peste zece zile de la debutul semnelor clinice şi nu mai devreme de 24 de ore de la ultimul simptom, iar cei simptomatici cu forme uşoare şi moderate vor reveni peste şapte zile de la debutul semnelor clinice şi nu mai devreme de 24 de ore de la ultimul simptom şi doar după decizia medicului de familie în funcţie de recuperarea clinică. Pacienţii (copii, adulţii, inclusiv gravidele) cu forme moderate sau forme severe vor reveni după externarea din spital şi potrivit deciziei medicului de familie în funcţie de recuperarea clinică.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările