Dodon anunţă ce măsuri va întreprinde după ce luptătorii K-1 acuzaţi de omor au fost achitaţi: „Justiţia poate fi inexplicabil de indulgentă cu persoane care ucid”

Dodon anunţă ce măsuri va întreprinde după ce luptătorii K-1 acuzaţi de omor au fost achitaţi: „Justiţia poate fi inexplicabil de indulgentă cu persoane care ucid”

Igor Dodon a anunţat că va împuternici experţi în drept să studieze motivarea şi partea probatorie a sentinţei prin care Mihai Pârgaru şi Aurel Ignat, luptătorii acuzaţi că au ucis în bătaie un tânăr în faţa unui club de noapte, au fost achitaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Voi prezenta apoi aceste concluzii cetăţenilor şi instituţiilor care trebuie să gestioneze astfel de situaţii. Dacă vor fi depistate nereguli în instrumentarea acestui caz, ele sunt obligate să intervină şi să repună lucrurile în legalitate, iar eu voi insista pe o reexaminare a cazului într-un mod profesionist şi responsabil”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Preşedintele ţării a menţionat că „pentru orice om imaginile de pe camerele de supraveghere cu altercaţia în care tânărul a fost ucis în bătaie arată ca o dovadă incriminatorie foarte serioasă. Instanţa a decis altfel”.

„Această decizie a creat, pe bună dreptate, indignare şi consider că lucrurile trebuie clarificate, astfel încât cu toţii să aflăm care sunt argumentele care au dus la achitarea celor doi. În acelaşi timp, cazul trebuie lămurit juridic, nu să devină un subiect de manipulări, de acuzaţii populiste sau electorale.
Justiţia pe care o avem astăzi este aşa cum o ştim cu toţii după mulţi ani în care nu s-a făcut nici o reformă şi după ce grupările oligarhice au ţinut-o în captivitate şi uneori au folosit-o în scopuri criminale. Iar cei care astăzi vin cu acuzaţii şi manipulări sunt tocmai acei politicieni care au contribuit, direct sau indirect, în mod decisiv, la compromiterea sistemului judecătoresc. Iată de ce procesul de reformare a justiţiei trebuie de menţinut şi de accelerat. Se cer transformări importante”, a afirmat Dodon.

Şeful statului a spus că „ceea ce mi se pare îngrijorător este exemplul periculos pe care îl poate genera o astfel de decizie, din care se poate înţelege că justiţia poate fi inexplicabil de indulgentă cu persoane care ucid. De aceea, acest caz este unul care trebuie lămurit în mod obiectiv şi credibil pentru fiecare cetăţean”.

Mihai Pârgaru şi Aurel Ignat, luptătorii K-1 care ar fi ucis în bătaie un tânăr în faţa unui club de noapte din Chişinău nu vor face închisoare. Unul dintre ei a fost achitat în totalitate, iar celălalt a fost achitat parţial şi condamnat la o amendă simbolică pentru un singur capăt de acuzare – ”huliganism”.

Verdictul a fost dictat vineri, 26 iunie, de Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani.
 
Procuratura municipiului Chişinău, oficiul Râşcani, care a solicitat condamnarea celor doi la câte 15 ani închisoare, anunţă că va contesta sentinţa şi va insista pe condamnarea lor în corespundere cu faptele comise.
 
Amintim că procurorii au cerut condamnarea lor pentru două capete de acuzare: huliganism şi vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale, soldată cu decesul unei persoane.
 
Crima a avut loc în noaptea de 18 spre 19 mai 2018, în timpul unei altercaţii în faţa unui club de noapte din Chişinău, când inculpaţii, împreună cu un coparticipant, care se află în căutare, l-au bătut crunt pe un tânăr, care a decedat, peste câteva zile, la spital.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: