Dezbatere: Expulzarea celor şapte cetăţeni turci trezeşte multe semne de întrebare

Dezbatere: Expulzarea celor şapte cetăţeni turci trezeşte multe semne de întrebare

Expulzarea celor şapte cetăţeni străini pe motiv că ar avea legături cu o grupare islamistă trezeşte multe semne de întrebare. În plus, oamenii se întreabă care a fost scopul urmărit. Despre aceasta s-a discutat în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova, transmite IPN.

Politologul Ernest Vardanean se întreabă până la ce nivel pot să coboare unii, încât să participe la o asemenea campanie murdară, într-un joc politic străin, în văzut tuturor, cu încălcarea normelor de drept. „De ce conducerea statului, reprezentată de Serviciul de Informaţii şi Securitate şi alte organe cum ar Parlamentul, au decis să intre în acest joc?”, se întreabă politologul. Enest Vardanean spune că nu are un răspuns la această întrebare având în vedere cu câtă murdărie s-a făcut acest lucru şi având în vedere reacţiile nervoase inclusiv ale partenerilor externi.
 
Potrivit lui, anterior autorităţile turceşti au cerut autorităţilor moldoveneşti să închidă reţeaua de licee „Orizont” şi după acest lucru instituţiile de învăţământ activau în Moldova sub garanţia ambasadelor SUA şi Germaniei la Chişinău. Şi prin această acţiune de expulzare a profesorilor de la aceste licee, partidul de guvernământ „şi-a şters picioarele” de americani şi germani, consideră politologul.
 
Jurnalistul Valerii Demideţkii spune că a rămas uimit de faptul că serviciile speciale nu şi-au explicat acţiunile. Faptul că SIS nu şi-a explicat clar acţiunile a provocat diferite versiuni. Jurnalistul spune că ar fi înţeles acţinile SIS dacă cetăţenii turci ar fi fost reţinuţi şi obligaţi pur şi simplu să părăsească ţara, să plece unde ar fi vrut ei, dar nu să fie expulzaţi în Turcia.
 
Şapte cetăţeni străini, printre care şase directori şi profesori ai Liceului „Orizont”, au fost declaraţi joi, 6 septembrie, indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit SIS, cei şapte cetăţeni străini sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: