Igor Dodon, preşedinte cu acte în regulă. Curtea Constituţională i-a validat mandatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La exact o lună după ce Igor Dodon a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, obţinând 52%, Curtea Constituţională a validat marţi, 13 decembrie, mandatul acestuia.

Adevărul Moldova le cere scuze cititorilor pentru ştirea intiţială, de la ora 9.55, în care s-a făcut un anunţ eronat, şi anume că mandatul de preşedinte al Republicii Moldova a fost validat de către CC.

Urmărind şedinţa LIVE a Curţii Constituţionale, la începutul acesteia, preşedintele CC, Alexandru Tănase, făcând referire la un raport a declarat: „Instanţa confirmă rezultatele alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi validează mandatul acestuia”.

Acest fapt a servit temei să credem că alegerile au fost validate, motiv pentru care am lansat ştirea, fără a avea cea mai mică intenţie de a manipula opinia publică. Îndată ce a fost realizată greşeala, ştirea a fost scoasă de pe site. Ne cerem scuze că am interpretat greşit informaţia CC.

UPDATE 17.10 Curtea Constituţională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale din 13 noiembrie şi mandatului preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Hotărârea CC este definitivă. Intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

UPDATE 12.30 Preşedintele CC, Alexandru Tănase, anunţă că hotărârea Curţii privind validarea/nevalidarea mandatului preşedintelui Republicii Moldova va fi pronunţată la ora 16.00, pe motiv că urmează proceduri tehnice, precum redactarea hotărârii. 

UPDATE 12.20 Vladimir Ţurcanu, deputat PSRM: „Noi încă o dată am ajuns la concluzia că probe clare şi veridice de invalidare a mandatului de preşedinte nu există. Sunt bazate pe presupuneri, în aceste condiţii solicităm ca să fie confirmată legalitatea alegerilor”. 

UPDATE 12.15 Preşedintele CEC, Alina Russu: „Alegerile au avut loc în strictă conformitate cu legea”. 

UPDATE 11.00 Reprezentantul PAS la CC, Sergiu Litvinenco, a adus câteva teze de anulare a alegerilor, printre care problema votului din diasporă. „Zeci de mii de cetăţeni de peste hotare nu şi-au putut exprima dreptul la vot. Peste 4.000 din eu au depus contestaţii”. 

PAS consideră că CC are temei să anuleze rezultatele alegerilor, în acest sens, alte încălcări menţionate de aceştia sunt: transportarea organizată a alegătorilor, mituirea, implicarea bisericii, monopolul mass-mediei, votare multiplă, răspândirea pliantelor denigratoare, etc.

„Acolo unde PAS nu avut observatori, reprezentantul puterii a luat 90% din voturi, acolo unde PAS a avut observatori, ei au luat 40%”.

UPDATE 10.50 Alexandru Tănase răspunde acuzaţiilor lansate de Maia Sandu precum că instituţia a decis să examineze raportul CEC în lipsa ei. El a menţionat că Partidul Acţiune şi Solidaritate a fost anunţat cu cinci zile înainte despre şedinţa Curţii.

UPDATE 10.30 Câţiva tineri ai Asociaţiei Obşteşti „Onoare, Demnitate şi Patrie”, conduse de Vlad Bileţchi, a protestat la Curtea Constituţională solicitând să nu fie validat mandatul de preşedinte al Modovei. Aceştia au scandat „Vot fraudat”, „Jos Dodon” etc. 

UPDATE 10.20 Maia Sandu: Curtea Constituţională a decis să organizeze şedinţa de examinare a raportului Comisiei Electorale Centrale în lipsa mea. Chiar dacă noi am cerut amânarea şedinţei doar cu o zi, Curtea s-a grăbit să stabilească şedinţa pentru azi. Mare grabă a fost şi la Curtea Supremă de Justiţie, care a venit ieri cu o decizie negativă în Dosarul Diasporei, reuşind să redacteze o încheiere pe 21 de pagini într-o singură oră...

Aceste alegeri nu au fost libere şi corecte, de aceea contestămrezultatul anunţat de CEC. Statul, sau cei care au ajuns să-l reprezinte fără să ne reprezinte pe noi, a fost surd şi mut la ilegalităţile comise în campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalităţi. CEC, după ce timp de două luni s-a făcut că nu vede cererea noastră prin care solicitam verificarea suspiciunilor de finanţare a PSRM din offshoruri, ne spune că a transmis-o la CNA în sfârşit”.

Eduard Digore, avocatul care reprezintă reclamanţii în dosarul „Diaspora vs Moldova” , solicitat de IPN, a comunicat că judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au declarat inadmisibil recursul diasporei de a trage la răspundere statul pentru încălcarea dreptului la vot la scrutinul prezidenţial.

Curtea Constituţională informează că, din considerente tehnice, în incinta CC vor avea acces doar postul public de televiziune Moldova 1 şi portalul privesc.eu, care vor asigura transmisiunea live a şedinţei publice. De asemenea, din raţiuni de securitate şi în scopul bunei desfăşurări a şedinţei publice, accesul în incinta Curţii Constituţionale va avea loc în baza invitaţiei, iar persoanele neautorizate de CC nu vor avea acces în incinta instituţiei.

Asociaţia Onoare, Demnitate şi Patrie (ODIP) anunţă organizarea unui protest la sediul Curţii Constituţionale în cadrul căruia vor cere ca rezultatul alegerilor să nu fie validat pe motiv că scrutinul fi fost fraudat prin încălcarea dreptul diasporei la vot.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite