Crescuţi în Moldova, mâncaţi de străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melcii sunt o afacere aproape inexistentă în Moldova
Melcii sunt o afacere aproape inexistentă în Moldova

Un moldovean deschide în august o fermă de melci. Moluştele de la Grătieşti vor ajunge pe mesele italienilor. Gurmanzii de la noi pot gusta însă delicatesele doar în restaurantele de lux, care le importă din Vest.

Nicolae Surdu (45 de ani) face ultimele pregătiri înainte de a aduce melcii de sămânţă din Italia pentru a-i creşte în Moldova. Nu este prima dată când deschide o astfel de fermă. „Am crescut melci din 2008 până în 2010, dar am renunţat deoarece nu aveam suficientă apă pentru a iriga terenul. Din august voi relua afacerea pentru că am tehnologiile necesare, clienţi italieni sunt dispuşi să cumpere carne, iar veniturile pot fi considerabile", spune fermierul.

Moluştele vor creşte pe un câmp de lângă satul Grătieşti, pe o arie de patru hectare. Ulterior, ele vor ajunge înapoi în Italia, dar de această dată deja în restaurante. Deşi a investit peste 30.000 de euro, potrivit crescătorului, afacerea este profitabilă. Doi ani în urmă, pentru fiecare kilogram străinii plăteau patru-cinci euro, acum însă Nicolae Surdu spune că va creşte preţul. „Voi aduce două specii de melci comestibili: Helix Aspersa şi Helix Pomatia şi îi voi vinde angro. De obicei, de pe fiecare hectar se strâng câte zece tone de melci", precizează antreprenorul.

150 de lei porţia
În acelaşi timp, el speră că delicatesele vor fi solicitate şi de restaurantele autohtone. „Pentru a exporta melcii în Italia, trebuie să-i curăţ, să-i împachetez şi să-i trimit nici vii, nici morţi, amorţiţi. I-aş vinde şi în Moldova, numai că nu i-aş da cu kilogramul", explică bărbatul.

Bucatele cu carne de melc pot fi găsite şi în restaurantele de lux din Chişinău şi sunt întrebate de cunoscători. O porţie de melci căliţi în unt costă 150 de lei, însă preţul poate creşte în funcţie de local şi de măiestria bucătarului. „Noi cumpărăm melcii din Franţa. Se vând bine, avem peste cinci comenzi pe zi", afirmă Vadim Proţiuc, reprezentantul unui restaurant din Capitală.

O afacere rară
Chiar dacă melcii sunt căutaţi de străini, astfel de afaceri sunt o raritate în Republica Moldova. Mai sunt şi culegători de ocazie, care-i strâng de prin păduri. Nici ministrul Agriculturii nu le ştie numărul. „Probabil, este şi asta o afacere, dar aceşti fermieri ar trebui să formeze o asociaţie. I-am susţine, doar că nu-i cunoaştem. Sunt prea puţini şi ratează multe proiecte, subvenţii şi posibilităţi de a fi creditaţi mai uşor", se justifică oficialul.

Gustoasă şi sănătoasă, carnea de melc este bogată în proteine şi practic lipsită de grăsimi, de aceea este recomandată celor care suferă de boli ale ficatului, obezilor, bătrânilor şi femeilor însărcinate. Este consumată mai ales în Europa de Vest, în ţări ca Franţa, Spania şi Italia.

Reţetă: Melci cu mămăligă
Preparaţi separat sau în combinaţie cu paste, pui ori ciuperci, melcii pot fi serviţi şi la o masă tradiţională moldovenească, potrivit site-urilor de reţete.

Mămăliga se prepară separat. Într-un încingeţi untul, uleiul şi usturoiul. Când untul prinde culoare, puneţi melcii şi îndepărtaţi usturoiul, amestecaţi şi condimentaţi. Între timp, fierbeţi spanacul şi adăugaţi-1 la melci. Serviţi mămăliga caldă pe un platou, împreună cu o porţie de melci şi spanac. De asemenea, puteţi servi într-o farfurie separată şi brânză de oi rasă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite