CONFLICT la granița de est: ministrul de Externe, Iurie Leancă, îi cheamă la calm pe locuitorii din Palanca, nemulțumiți că Moldova a cedat Ucrainei o porțiune de șosea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii din satul Palanca de la granița moldo-ucraineană și-au vărsat astăzi nemulțumirea pe ministrul de Externe, Iurie Leancă, venit să le explice de ce autoritățile au fost nevoite să cedeze definitiv Ucrainei o porțiune de 7 kilometri din șosea Odesa-Reni care traversează localitatea. Locuitorii se tem că nu vor mai avea acces la pământurile lor de dincolo de noua linie de demarcație a frontierei.

Autorităţile statului nu pot fi învinuite de netransparenţă în ceea ce priveşte cedarea către Ucraina a porţiunii de autostradă Odesa-Reni de lângă satul Palanca, Ştefan Vodă, a declarat astăzi Iurie Leancă, la adunarea generală a locuitorilor satului Palanca. „Dialogul a fost unul permanent. Nimeni nu ne poate acuza de netransparenţă şi de lipsă de informare. Este angajamentul nostru, iar ceea ce a fost semnat nu mai este negociabil. Nu există alt fel de a proceda", a spus Iurie Leancă, citat de Info-Prim Neo.

Ministrul a încercat să explice de ce s-a tărăgănat atât de mult procesul de demarcare a frontierei. „Din septembrie 2010 şi până acum am analizat atent cum vom face demarcarea pentru a evita problemele ulterioare şi pentru a crea condiţii locuitorilor satului Palanca", a menţionat Iurie Leancă.

Întrebări și reproșuri

Argumentele ministrului nu i-au convins pe locuitorii din Palanca, aceștia asaltându-l cu întrebări. Oamenii i-au reproșat că a semnat acordul de cedare a teritoriului fără să se gândească la consecințele pe care le vor suporta locuitorii din Palanca, nevoiți să treacă frontiera pentru a-și lucra pământul și care sunt împiedicați de grănicerii ucraineni să-și vândă produsele agricole la piața improvizată lângă șosea.

Ministrul a explicat, potrivit Info-Prim Neo, că Ucraina întotdeauna a făcut presiuni pentru ca Moldova să finalizeze procedura de transmitere a porţiunii de drum, în conformitate cu angajamentul asumat prin Protocolul adiţional la Tratatul de frontieră, ratificat în 2001. Oficialii ucraineni au lăsat să se înţeleagă că, dacă procedura va fi tergiversată, vor cere persoanelor care traversează frontiera să facă dovada deţinerii a 1200 de euro sau echivalentul acestei sume, reguli valabile la intrarea pe teritoriul Ucrainei.

Palanca, pe agenda discuțiilor cu ministrul de Externe al Ucrainei

Iurie Leancă i-a asigurat pe locuitori că problemele ce țin de situația din Palanca, inclusiv simplificarea procedurilor vamale, vor fi agenda discuțiilor cu ministrul de Externe al Ucrainei care va veni la Chișinău la începutul săptămânii viitoare.

Grupul de experţi din Republica Moldova şi Ucraina pentru transpunerea în teren a liniei frontierei a demarat în acestă săptămână lucrările de amplasare a semnelor de frontieră în apropierea satului Palanca. Asta după ce, la 30 iunie curent, la Chişinău a fost semnat Actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren prin care trece acesta, transmise în proprietate Ucrainei.

Vineri, 1 iulie, peste 200 de locuitori ai satului au protestat preţ de 3 ore, îngrijoraţi că nu vor avea acces la terenurile agricole pe care le au dincolo de şosea.

Cine și de ce a cedat șoseaua

Sectorul de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi sectorul de teren prin care trece acesta, au fost transmise de jure în proprietatea Ucrainei la 18 noiembrie 2001, din data intrării în vigoare a Protocolului respectiv. Actul de transmitere de către Republica Moldova în proprietatea Ucrainei a autostrăzii Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a fost semnat şi transmis la 11 februarie 2002, pe timpul guvernării comuniste.

Ministerul moldovean de Externe susține că exploatarea şi întreţinerea autostrăzii, şi a tuturor edificiilor necesare pentru aceasta de pe sectorul transmis sunt efectuate de către Ucraina, iar Moldova îşi menţine dreptul de a folosi fără plată sectorul menţionat al autostrăzii. De asemenea, conform înțelegerilor bilaterale, pe sectorul transmis nu se vor efectua controlul de frontieră, vamal şi alte tipuri de control, care se aplică la trecerea frontierei de stat. Locuitorii satului Palanca îşi menţin dreptul inalienabil de a folosi fără impedimente cele peste 900 hectare de teren, amplasate pe teritoriul Republicii Moldova de cealaltă parte a acestei autostrăzi.

Astfel, a fost finalizată activitatea comună privind realizarea definitivă a prevederilor corespunzătoare ale Protocolului adiţional la Tratatul între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat din 18 august 1999, ulterior ratificat simultan de către Parlamentul Republicii Moldova şi Rada Supremă a Ucrainei la 12 iulie 2001.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite