Clasa politică din Chişinău, zguduită de amânarea împrumutului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu va mai acorda cele 150 de milioane de euro promise Republicii Moldova după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge Acordul privind acordarea unui împrumut rambursabil Republicii Moldova în valoare de 150 milioane de euro. Anunţul de la Bucureşti a surprins toate partidele politice din Chişinău, majoritatea fiind de acord cu decizia preşedintelui român.

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului de la Bucureşti cererea de reexaminare a legii pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, pe 7 octombrie 2015.

Acordul vizează ratificarea unui acord de asistenţă financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro. Asistenţa financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.

Banii trebuie folosiţi de un Guvern pro-european

Liberalul Valeriu Munteanu consideră că „statul român vrea să se asigure că banii contribuabililor săi vor ajunge la un Guvern pro-european şi în mod implicit pro-românesc. Apropiind, astfel, cele două maluri ale Prutului, unde trăiesc români”.

Deputatul PPEM Eugen Carpov a declarat că această decizie este un pas înapoi care complică şi mai mult procesul ieşirii din criză. Potrivit lui, fără un ajutor din afară, ieşirea din criză este practic imposibilă. ”Dat fiind că nu avem încheiat un acord cu FMI situaţia este destul de gravă, iar asistenţa financiară din România era practic singura sursă sigură pe care se putea miza în situaţia actual”, susţine deputatul PPEM. Carpov este de părere că această decizie este consecinţa deciziilor luate la Chişinău odată cu crearea guvernului minoritar din februarie. Deputatul spune că, deşi e târziu pentru a îndreptat lucrurile la normalitate, acum este foarte important ca la Chişinău să se găsească o formulă de conveţuire a partidelor care se consideră pro europene.

Diacov promite guvern

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, regretă decizia Preşedintelui Iohanis. „Din câte ştiu, Victor Ponta s-a consultat cu Iohanis, iar Parlamentul României a votat unanim, atât în Cameră, cât şi în Senat. Întoarcerea Legii pentru ratificarea Acordului în Parlament toarnă apă la moara PSRM şi PCRM. Motivul că nu-i guvern nu este solid, noi oricum vom avea un guvern. Iohanis nu pedepseşte un partid ci poporul Republicii Moldova. Îmi pare că e o chestie ce are rădăcini în cultura internă”, crede Dumitru Diacov.

Diacov afirmă că ţara noastră va fi afectată, deoarece banii au fost incluşi în bugetul de stat, astfel se creează o gaură în buget. Acesta speră că în curând vom avea un guvern şi nu vom ajunge la anticipate.

Mesaj de atenţionare

Deputatul PLDM, Tudor Deliu, spune că nu poate să comenteze acţiunile întreprinse de un şef de stat, însă zice că este de părere că acţiunea domnului Iohannis vine în contextul actualei situaţii politice delicate de la Chişinău. El a afirmat că aceasta este un mesaj de atenţionare a preşedintele Iohannis şi a amintit că anterior şi fostul premier Victor Ponta atenţiona că dacă în Republica Moldova nu vor continua reformele asumate, este posibil ca această asistenţă financiară să nu fie acordată.

”Iohannis a procedat corect”

Vicepreşedintele Partidului Nostru, Ilian Caşu, spune că „dacă luăm în calcul situaţia politică din Republica Moldova şi analizăm atent comportamentul falşilor pro-europeni de la putere, din ultimii 6 ani, evident că au dubii că aceşti bani vor ajunge la destinaţie. Eu le dau dreptate. Aţi văzut ca prevederile Acordului de asociere cu UE să fie implementate în ultimul an de regimul mafiot de la guvernare? Avem orice numai nu implementarea Acordului. Eu cred că au procedat corect şi motivat, cu atât mai mult că Republica Moldova nici guvern nu are. Iohanis a procedat corect, pentru că banii erau pentru regimul de la guvernare, banii nu ar fi ajuns pentru popor”.

Socialiştii regretă şi ei

Deputatul socialist Zinaida Greceanâi a declarat că este un lucru trist că Iohannis a decis să nu promulge deocamdată legea referitoarea la acordarea asistenţei financiare, însă a declarat că nu este surprinsă, dată fiind actuala guvernare de la Chişinău. Ea a menţionat că este de părere că, cel mai probabil, Iohannis cred că banii nu vor ajunge pe mâini sigure. Zinaida Greceanâi a amintit că şi FMI anunţa anterior că, până nu este încheiat un acord cu Republica Moldova, partenerii de dezvoltare vor avea reţineri în a acorda ajutoare Chişinăului.

Deputatul socialist Bogdan Ţârdea, a afirmat că este o lovitură de imagine pentru Republica Moldova şi pentru guvernarea actuală când un partener numit strategic îi retrage încrederea, mai ales că România a fost întotdeauna cel mai înfocat avocat al Republicii Moldova. El a declarat că acest lucru va fi un semnal negativ şi pentru alte state europene. Totodată ar putea reseta pe o perioadă relaţiile dintre Republica Moldova şi România şi România şi actuala guvernare de la Chişinău. ”Ele ar putea intra într-o perioadă glaciară până când guvernarea va avea o faţă mai clară europeană”.

Kalus Iohannis a motivat decizia sa astfel: ”având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova - survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menţionate - considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme şi respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite