Cinci judecători, scoşi din sistem pe uşa din spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liliana Andriaş a fost magistrată la Judecătoria Comercială de Circumscripţie Captură Prime TV
Liliana Andriaş a fost magistrată la Judecătoria Comercială de Circumscripţie Captură Prime TV

Consiliul Superior al Magistraturii a demis, ieri, cinci magistraţi bănuiţi de lipsă de integritate profesională şi de alte încălcări. După o şedinţă care a durat câteva ore, aceştia s-au făcut nevăzuţi, lăsând jurnaliştii cu ochii în soare

Patru din cei cei cinci judecători daţi afară din sistem au activat la Judecătoria Comercială de Circumscripţie. Este vorba de Sergiu Namaşco, Alexandru Rotari, Liliana Andriaş şi Iurie Ţurcan. Decizia vine după ce, anul trecut, CSM a redus numărul de magistraţi această instanţă până la trei persoane.

Sergiu Namaşco, Alexandru Rotari şi Liliana Andriaş au solicitat să fie transferaţi la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei, însă, în august 2013 preşedintele Nicolae Timofti le-a respins cererea, motivând că aceştia au emis hotărâri dubioase, fapt confirmat şi de un raport al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Despre judecătorii Namaşco şi Rotari presa a scris că ar fi fost implicaţi în mai multe atacuri raider la bănci şi companii, iar Andriaş a fost cercetată penal de Procuratura Anticorupţie pentru luare de mită în anul 2009. Deşi atunci oamenii legii declarau că magistrata va face până la 7 ani de închisoare, ea şi-a continuat activitatea.

După examinarea repetată a solicitării, CSM a decis să-i demită pe cei trei. „Noua componenţă a Consiliului a hotărât că ei nu pot fi înaintaţi în alte posturi, întrucât există suspiciuni de lipsă de integritate. Dacă nu ar fi fost aceste bănuieli, am fi discutat transferul lor la o altă judecătorie de drept comun“, a explicat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, membru de oficiu în CSM.

Figuranţi în dosare penale

Iurie Ţurcan, în schimb, nu ceruse să fie transferat. Împotriva lui a fost pornită o urmărire penală în baza plângerii unui agent economic. Colegul său, Gheorghe Munteanu, subiect al unui alt dosar penal, a rămas în funcţie. „Potrivit procurorului general, cauza penală în privinţa lui Iurie Ţurcan a fost încetată, iar ancheta pe numele lui Gheorghe Munteanu este în derulare. El nu are statut de învinuit pentru ca procurorul să solicite suspendarea lui din funcţie“, a adăugat Mihai Poalelungi.

Potrivit lui, demisiile vor continua. „În prezent, vreo 20% din judecători trebuie eliberaţi din funcţii pentru încălcări. Deja la prima şedinţă din acest an au fost demişi cinci, ceea ce confirmă o schimbare de atitudine“, a spus preşedintele CSJ.
Şefa Judecătoriei Comerciale de Circumscipţie s-a arătat surprinsă. „Încă nu cunosc motivele hotărârii. Nu o pot comenta, dar sunt obligată să o respect. Sincer, nu mă aşteptam. Sunt specialişti competenţi, cu titluri ştiinţifice, dar se vede că, pentru volumul de lucru pe care îl avem, sunt suficienţi trei judecători“, a comentat Zinaida Talpalari.

Mustrat pentru tulburarea ordinii publice

A fost demis şi  magistratul Victor Lanovenco de la Judecătoria Vulcăneşti, primul judecător activitatea căruia fost apreciată cu calificativul „negativ“de către colegiul de calificare al CSM. De asemenea, judecătorul s-a ales cu o mustrare aspră după ce a făcut scandal într-un magazin din oraşul Vulcăneşti. În decembrie 2012, el a intrat în alimentară, fiind încălţat doar în ciorapi, şi a tulburat ordinea publică, fiind transportat la comisariatul de poliţie.

După câteva ore bune de la încheierea şedinţei, judecătorii demişi nu au ieşit în faţa presei pentru a oferi declaraţii, deşi pe holuri se zvonea că vestea i-a şocat pe justiţiari. Nici ministrul Justiţiei Oleg Efrim, nici procurorul general Corneliu Gurin nu au vrut să vorbească cu mass-media, lăsând jurnaliştii în neştire până aproape de ora 17.00, când am fost informaţi că „toţi au plecat demult“.
Magistraţii demişi au dreptul a contesta deciziile la Colegiul lărgit al CSJ.

Sunt specialişti competenţi, cu titluri ştiinţifice. Nu m-am aşteptat la o astfel de decizie. Zinaida Talpalari, şefa Judecătoriei Comerciale de Circumscipţie
Au fost mai multe circumstanţe obiective şi dovezi care au dus la luarea acestor decizii. Dumitru Visternicean, preşedintele interimar al CSM
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite