Cel de-al optulea contingent de militari detaşat în Kosovo a revenit acasă

Cel de-al optulea contingent de militari detaşat în Kosovo a revenit acasă

FOTO army.md

După şase luni, cel de-al optulea contingent al Armatei Naţionale a revenit joi, 14 iunie, acasă din misiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo. În cadrul unei ceremonii, organizate la Ministerul Apărării, militarii, care au fost dislocaţi în baza italiană „Camp Vilaggio” din localitatea Pech, au fost decoraţi pentru profesionalism, dăruire, curaj, dar şi promovarea imaginii Republicii Moldova la nivel internaţional, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Apărării, Eugeniu Sturza, a declarat că KFOR-8 a fost detaşat în misiune de şase luni, aceeaşi perioadă de când a fost detaşat şi el în funcţia de ministru. În această perioadă, cât militarii au lipsit, s-au produs mai multe schimbări, pe care la întoarcere le vor resimţi.

Ministrul a mai spus că, atunci când vor reveni în unităţile lor, militarii întorşi acasă vor transmite colegilor experienţa pe care au acumulat-o, pentru că astfel poate fi asigurată dezvoltarea Armatei Naţionale.

Comandantul contingentului KFOR-8, maiorul Ruslan Varivanov, a spus că pe parcursul celor şase luni de misiune efectivul Armatei Naţionale a depus eforturi pentru a îndeplini  sarcinile puse în faţă pacificatorilor moldoveni. 

„Misiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo a fost executată. Împreună cu camarazi din Italia, Austria, Slovenia, am executat patrulări, cercetarea terenurilor, asigurarea pazei şi alte sarcini, fiind apreciaţi înalt de către conducere misiunii”, a mai spus Ruslan Varivanov.

KFOR-8, care a fost detaşat în decembrie 2017 şi şi-a încheiat acum misiunea în Kosovo, a fost înlocuit de un alt contingent de militari moldoveni, 41 la număr. Ceremonia de detaşare a avut loc pe 8 iunie, la Ministerul Apărării.

Primul contingent moldovenesc a plecat în Kosovo în martie 2014. Până în prezent, peste 300 de ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale au fost parte a opt misiuni.
 
citeste totul despre: