Amenzile aplicate pentru nerespectarea restricţiilor impuse de autorităţi pe perioada pandemiei COVID-19, declarate neconstituţionale de CCM

Amenzile aplicate pentru nerespectarea restricţiilor impuse de autorităţi pe perioada pandemiei COVID-19, declarate neconstituţionale de CCM

Curtea Constituţională a R. Moldova (CCM) a declarat neconstituţionale amenzile aplicate persoanelor fizice pentru încălcarea restricţiilor impuse de autorităţi în contextul luptei împotriva COVID-19. În cazul amenzilor aplicate persoanelor juridice, Curtea a stabilit că „nu prezintă carenţe de neconstituţionalitate”.

Înalta Curte a constatat că textul articolului 76, aliniat 1, din Codul contravenţional, care prevede că „nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancţionează de la 450 la 500 de unităţi contravenţionale aplicată persoanei fizice” este neconstituţional din cauză că „diferenţa amenzii dintre limita minimă de 450 unităţi convenţionale şi limita maximă de 500 unităţi convenţionale nu îi acordă instanţei de judecată posibilitatea de a aprecia proporţionalitatea sancţiunii aplicate prin raportare la fapta contravenţională şi la circumstanţele cazului, astfel încât să existe un echilibru corect între scopul legii contravenţionale şi mijloacele utilizate”.

Astfel, Curtea a decis că, până la modificarea Codului contravenţional, amenda minimă pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă acest fapt a pus în pericol sănătatea publică va fi de 50 de lei, iar amenda maximă de 25.000 de lei.

Agenţii constatatori şi instanţele de judecată vor stabili amenda în funcţie de gravitatea încălcării.

Cu privire la textul „cu amendă de la 1.000 la 1.500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice” din acelaşi articol, Curtea a constatat că acesta nu prezintă carenţe de neconstituţionalitate, din perspectiva analizată. 
 
Completarea Codului contravenţional cu articolul respectiv a fost propusă de Guvern şi votată de Parlament în martie curent, în perioada stării de urgenţă declarate în contextul luptei împotriva COVID-19, în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus. Prin urmare, persoanele fizice care încălcau restricţiile impuse de autorităţi ajungeau să achite o amendă de până la între 22.500 şi 25.000 de lei, iar persoanele juridice - între 50.000 de lei şi până la 75.000 de lei.
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: