Achitarea TVA de către Google, Facebook şi alţi nerezidenţi, amânată până în aprilie

Achitarea TVA de către Google, Facebook şi alţi nerezidenţi, amânată până în aprilie

Achitarea TVA de către companiile internaţionale care prestează servicii electronice pentru persoanele fizice, cum ar fi Facebook, Google şi alţi nerezidenţi care au diferite aplicaţii pe teritoriul Republicii Moldova, se amână până în luna aprilie. Iniţial proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2020 prevedea această obligativitate din 1 ianuarie, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

De asemenea, proiectul iniţial prevedea că aceste companii vor fi obligate să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat. În cadrul emisiunii „Contrapunct” de la Radio Sputnik Moldova, Dorel Noroc, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, a declarat că decizia de a amâna pentru luna aprilie aplicarea TVA a fost luată şi la propunerea Parlamentului, pe care Guvernul a analizat-o suplimentar.

„De fapt, propunerea Parlamentului a fost ca să fie prelungită cu un an această măsură. Noi am considerat că o să fie suficient 1 aprilie. Noi din punct de vedere tehnic suntem pregătiţi. Există deja, pe site-ul Serviciului Fiscal de Stat, platforma unde companiile trebuie să se înregistreze, aşa-numitul E-commerce-VAT. Dar, pentru ca să reuşim să anunţăm toate companiile care sunt prezente pe teritoriul Republicii Moldova şi prestează servicii electronice, am considerat că este necesar să le acordăm trei luni, timp suficient ca aceste companii să se înregistreze. Şi începând cu 1 aprilie, aceste companii să achite deja taxa pe valoare adăugată pentru serviciile electronice”, explică Dorel Noroc.

Obligativitatea de a se înregistra şi aplicarea TVA pentru serviciile electronice prestate de agenţii economici nerezidenţi către populaţie vor genera venituri suplimentare la buget. Conform calculelor, era vorba despre circa o sută de milioane de lei. Potrivit lui Dorel Noroc, în condiţiile amânării aplicării legii, această cifra se va diminua la circa 75 de milioane de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: