În ajun de alegeri, Şevciuk îşi bagă criticii în dubă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikolai, fiul jurnalistului Serghei Ilcenko, discută cu reporterul Adevărul Moldova FOTO Alexandru Tarlev
Nikolai, fiul jurnalistului Serghei Ilcenko, discută cu reporterul Adevărul Moldova FOTO Alexandru Tarlev

Jurnalistul rus Serghei Ilcenko, locuitor al regiunii transnistrene, a fost reţinut de KGB-ul de la Tiraspol pe 18 martie, incriminându-i-se că ar fi instigat locuitorii la organizarea unei lovituri împotriva autorităţilor din stânga Nistrului. Serghei Ilcenko, dar şi fiul acestuia, Nikolai, cu care Adevărul Moldova a reuşit să vorbească, sunt cetăţeni ai Republicii Moldova.

Serghei Ilcenko a fost cunoscut pentru activitatea sa pe reţelele de socializare, unde, în ultima perioadă, a criticat dur autorităţile ruse şi transnistrene. Jurnalistul s-a opus în articolele sale şi războiului nedeclarat al Rusiei contra Ucrainei. Ilcenko colabora cu sindicatele ucrainene. Rudele lui Serghei nu cred că acesta ar fi postat îndemnuri revoluţionare.

Riscă cinci ani de puşcărie

Pe 18 martie, colaboratorii KGB au efectuat percheziţii în apartamentul lui Serghei Ilcenko din localitatea Pervomaisk şi la apartamentul fiului acestuia, Nikolai, din Tiraspol. Reprezentanţii structurilor de forţă transnistrene au ridicat toate calculatoarele.

Adevărul Moldova a discutat cu Nikolai, fiul lui Serghei Ilcenko, un tânăr de 21 ani care se află acum la Chişinău şi se ascunde de aşa-numitele autorităţi transnistrene. „După percheziţii, l-am sunat pe colaboratorul KGB şi el mi-a spus că pe tatăul meu îl vor aresta pentru trei zile. Iar pe 21 martie a fost o judecată unde judecătorul Vodonenko, sub presiunile anchetatorului, a decis arestul tatălui meu pentru două luni”, ne spune Nikolai Ilcenko.

În prezent, pe numele lui Serghei Ilcenko este deschis un dosar penal în temeiul art. 276 punctul 2 din codul penal al republicii separatiste - „Îndemn public la săvârşirea actelor cu caracter extremist”. Jurnalistul riscă cinci ani de detenţie. 

nikolai ilcenko transnistria

Ultimul articol

KGB-iştii îi incriminează lui Serghei Ilcenko cele scrise într-un articol, pe care l-ar fi postat pe reţelele de socializare transnistrene de pe adresa IP a lui Nikolai Ilcenko. Articolul a fost şters mai târziu. Nikolai spune că cineva ar fi reuşit să intre pe internet prin reţeaua sa de wi-fi şi a publicat articlolul în numele tatălui său. „Nu înţeleg de ce l-au închis pe tata, dacă acel articol a fost publicat de pe adresa mea de IP. De autorităţile din Transnistria e greu să fii mulţumit. Acestea au tăiat pensiile şi salariile bugetarilor cu 30%, iar Şevciuk foloseşte curse charter”. Serghei Ilcenko a scris în mod deschis despre aceste fapte, descriind nivelul de viaţă în regiunea separatistă. Aceasta ar fi cauza adevărată a arestului.

Menţionăm că, în ultimul articol scris pentru portalul de analiză politică ava.md, Serghei Ilcenko l-a criticat pe autoproclamatul preşedinte Evgheni Şevciuk pentru zborul charter pe care l-a efectuat pe 11 martie alături de deputatul aşa-numitului soviet suprem al rmn, Andrei Sipcenko. Zborul ar fi costat 25.000 de euro pentru ficare decolare şi aterizare. „Ei au zburat la început pe insula Atos, dar nu cred că pentru a se pocăi sau a-i întreba pe stareţii de pe insulă despre starea lucrurilor în regiune. Apoi, aceştia urmau să meargă în Bulgaria, însă au ajuns în Karlovî-Varî unde printr-o coincidenţă stranie se afla şi fostul preşedinte Voronin. Abia pe 14 martie Şevciuk a aterizat la Chişinău unde s-a întâlnit cu premierul Chiril Gaburici. E clar că acea tăiere de 30% a pensiilor şi salariilor poate fi numită cu siguranţă - tăierea de Marele Post, pentru că lui Şevciuk îi place tare să viziteze insula Atos”, a scris Ilcenko într-un articol postat pe 16 martie, cu două zile înaintea arestării.

Transnistria este Moldova

În 2016, vor avea loc aşa-numitele alegeri ale preşedintelui rmn, iar Nikolai Ilcenko crede că, prin arestarea tatălui său, Şevciuk realizează un plan de intimidare a jurnaliştilor şi a opozanţilor săi din regiune. „Tatăl meu credea că Tranistria este Moldova. Cu toate acesta, el nu vedea rezonabilă rezolvarea diferendului prin simpla unire a Transnistriei cu Moldova. În primul rând, aceasta ar avea efecte negative asupra economiei Republicii Moldova, deoarece toată industria din stânga Nistrului se ţine pe gazul rusesc, iar în al doilea rând, în Transnistria sunt 140.000 de pensionari şi o armată de funcţionari şi securişti care ar rămâne fără lucru”, spune Nikolai.

Înainte de arestarea lui Serghei, la Tiraspol a avut loc un miting împotriva lui Şevciuk, pe care jurnalistul l-a calificat drept manifestaţie de opoziţie. La această manifestaţie a participat şi Serghei Ilcenko, însă nu în calitate de jurnalist, ci ca simplu om. În Transnistria este, practic, imposibil să obţii acreditare de jurnalist, dacă nu faci parte din presa loială. Serghei Ilcenko a filmat acea manifestaţie. Atunci, câţiva KGB-işti în civil au venit la el acasă şi i-au spus să şteargă înregistrările. El însă a refuzat, motivând prin lipsa unei hotărâri judecătoreşti. KGB-iştii i-au spus pe faţă: „Veţi regreta”. „Tatăl, însă, nu s-a aşteptat că va fi închis în foarte scurt timp”, spune Nikolai.

Cereri la ambasade

Asociaţia Promo-Lex a luat sub aripa sa cazul lui Serghei Ilcenko. Avocatul de la Promo-Lex l-a ajutat pe Nikolai să redacteze scrisori în adresa ambasadelor Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite, dar şi Procuraturii Republicii Moldova.

Nikolai Ilcenko trăieşte în Chişinău, fiind găzduit de rude. A vrut să se înscrie la Universitatea din Tiraspol la Facultatea de Istorie. Acum, însă, nu poate urma o facultate, deoarece nu cunoaşte limba română. Mai are doi fraţi mult mai mici, de la o mamă vitregă, care au rămas să locuiască în regiunea separatistă şi sunt lipsiţi acum de ajutorul tatălui, închis în puşcărie.

Serghei Ilcenko nu este primul opozant asupra căruia au fost deschise dosare penale. Artiom Inozemţev a criticat autorităţile autoproclamate, iar Tirapolul l-a învinuit de acte de terorism. Acesta a fost nevoit să fugă în Ucraina. Un alt opozant, care a fost nevoit să fugă din Transnistria din cauza viziunilor sale, a fost Roman Konopleov.

„Ilcenko este un jurnalist. De altfel, este un jurnalist bun, cu verb foarte tăios. Şi el l-a aplicat frecvent în articolele în care a analizat critic sau s-a pronunţat critic la adresa autorităţilor Republicii Moldova şi a unor politicieni. Acesta este dreptul lui. Dacă noi construim o ţară democratică, trebuie să le lăsăm jurnaliştilor, comentatorilor, politologilor, dreptul de a-şi expune opinia. Şi niciodată nu trebuie să confundăm acest fapt - obligaţia statului de a proteja libertăţile şi drepturile oamenilor” (Victor Osipov, viceprim-ministrul Reintegrării, pentru Europa Liberă)
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite