Te-ai lăsat de fumat şi te îngraşi? Cât adevăr este, de fapt, în această teorie foarte populară - explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fumat

Cel mai temut ”efect advers” al renunţării la fumat, creşterea în greutate, are cauze încă dezbătute de specialişti. Se conturează, însă, câteva teorii acceptate de o mai mare parte dintre medici.

Teoria potrivit căreia organismul fumătorilor consumă o parte din energia provenită din alimentele ingerate pentru a elimina toxinele introduse în corp prin ţigări, iar odată ce renunţă la viciu, acea energie se ”acumulează” sub formă de depozite de grăsime, este dezavuată de către medicul nutriţionist Mariu Călinici. ”Este folclor”, spune el, precizând că, la baza luării în greutate stau alţi factori.

”În primul rând, intoxicarea cu nicotină, de care suferă orice fumător - mai cu seamă cei care au acest viciu de mai mulţi ani, reduce apetitul. În momentul în care cel în cauză reuşeşte să îşi reducă această intoxicaţie, se obţine o refacere a apetitului”, indică nutriţionistul o primă cauză.

O altă cauză este ”ronţăiala”, spune Călinici, adică acel gest ”compensatoriu”, care apare la fumătorii vechi care se lasă de fumat şi care înlocuiesc ţigara cu alte gesturi mărunte.

Nu în ultimul rând, la acest efect de îngrăşare se ajunge şi printr-un mecanism metabolic. ”Sunt opinii potrivit cărora nicotina intensifică arderile. Scăpând de sub influenţa acestei substanţe, arderile se apropie de nivelul normal”, punctează medicul, apreciind că îngrăşarea este, de cele mai multe ori, efectul asocierii acestor cauze.

Potrivit specialistului, creşterea în greutate cauzată de renunţarea la fumat nu este niciodată foarte mare, ea fiind limitată la câteva kilograme de care, cu puţin efort, se poate scăpa fără probleme. ”Da, practica a demonstrat că o persoană care se lasă de fumat adaugă câteva kilograme. Beneficiile renunţării la acest viciu sunt, însă, atât de mari încât acest preţ, de a adăuga câteva kilograme care ulterior se dau jos cu oleacă de efort, merită plătit”, subliniază el.

Cel mai bun mod de a da jos kilogramele acumulate după renunţarea la fumat este sportul, cu atât mai mult cu cât, se ştie, fostul fumător devine, după ce a scăpat de substanţele toxice acumulate în organism, mai apt fizic pentru mişcare.

Mai puteţi citi:

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite