Reţetele de post care te vor face să uiţi de carne. Combinaţii delicioase propuse de gastronomul Mircea Groza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul reprezintă, în esenţă, o perioadă de privaţiuni pentru trup şi pentru suflet. Cu puţină fantezie, privaţiunile de ordin culinar - lipsa proteinelor de origine animală - pot fi minimalizate simţitor.

Gastronomul sălăjean Mircea Groza, un cunoscut promotor al bucătăriei tradiţionale şi al preparatelor naturale, de calitate, are pentru această perioadă mai multe reţete, care de care mai apetisante.

Tocăniţă de mazăre cu ciuperci

Un preparat ce poate fi servit atât ca ciorbă, cât şi ca fel principal (dacă este pregătit cu mai puţină zeamă) este tocăniţa de mazăre cu ciuperci.

Cum se prepară: se taie cuburi doi morcovi, doi pătrunjei şi o felie de ţelină; patru cepe verzi se taie rondele şi se taie felii subţiri şi un ardei roşu. Se călesc în puţin ulei, după care se adaugă ciupercile (gastronomul recomandă hribi şi creasta cocoşului, însă la nevoie acestea pot fi înlocuite şi cu ciupercile disponibile în magazine).

image
image
image

După ce ce călesc bine, se adaugă sare şi două linguri de făină. Se amestecă bine şi se adaugă trei roşii mărunţite şi o cană de bulion. Se adaugă apoi mazărea (care, dacă este proaspătă, se fierbe anterior în apă cu sare şi cimbru) şi se lasă să fiarbă încet, la foc domol. Mircea Groza foloseşte în reţeta sa, pentru a da mai multă savoare, o cană de agrişe, care, însă, nu se găsesc în orice perioadă a anului (mâncarea se poate face şi fără aceste fructe acrişoare). La final se adaugă pătrunjel verde sau, după gust, mărar sau cimbru.

image
image
image

Salată de vinete în combinaţii inedite


Gastronomul propune şi câteva "variaţiuni" ale clasicei salate de vinete. Pentru început, el foloseşte "vinete - albe", pe care le prăjeşte, le curăţă şi le toacă mărunt, după care adaugă puţină zeamă de lămâie, ceapă răzuită, sare şi ulei. Aceasta este varianta clasică a reţetei.

image


Pentru o notă mai specială, Mircea Groza a copt câţiva gogoşari şi ardei roşii, i-a curăţat şi i-a tocat, amestecându-i, apoi, în proporţii aproximativ egale, cu salata clasică.

image


O altă variantă combină salata clasică de vinete (fie ele şi albe) cu icre negre. Fiind vorba despre o perioadă de post, această combinaţie de poate încerca în zilele în care se dă dezlegare la peşte.

image
Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite