FOTO Sălăjenii care au făcut Unirea - evenimentul care l-a costat viaţa pe preşedintele Marelui Sfat Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Pop de Băseşti – ales preşedintele Marelui Sfat Naţional al Transilvaniei, în fapt un Parlament provizoriu al regiunii. Iuliu Maniu, preşedintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Guvernul provizoriu al regiunii. Sunt doar doi dintre sălăjenii care au avut un rol decisiv în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, dar, mai ales, în tot ceea ce s-a întâmplat imediat după acel moment istoric.

Un judeţ relativ mic, pe care comuniştii, la reforma administrativă din 1967, nici nu aveau de gând să îl mai treacă pe hartă, a dat cei mai importanţi reprezentanţi ai Transilvaniei în structurile care au înfăptuit Unirea din 1918.


48 de delegaţi din Sălaj la Marea Adunare Naţională


Potrivit istoricului Marin Pop, 48 de delegaţi, aleşi de sălăjeni, au reprezentat judeţul la Marea Adunare Naţională ce a avut loc la Alba Iuliu în 1 Decembrie 1918. Printre aceştia, şi dr. Cassiu Maniu, fratele lui Iuliu Maniu, Iuliu Coroianu, unchiul lui Iuliu Maniu, autorul Memorandului, Valentin Coposu, tatăl Seniorului.


Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marelui Sfat Naţional la 83 de ani


Preşedinte al Partidului Naţional Român din Transilvania, sălăjeanul Gheorghe Pop de Băseşti avea la momentul Unirii 82 de ani. Cu toate acestea, s-a dus la Alba Iulia, pe ger, pentru a fi martorul momentului istoric. Potrivit lui Marin Pop, el a fost întrebat de către călugărul Leon I. Manu: “Pentru numele lui Dumnezeu, Bade George dar cum te-ai încumetat să faci o călătorie aşa de lungă şi obositoare pe o vreme ca asta?”. Gheorghe Pop de Băseşti îi răspunde cu următoarele cuvinte memorabile: “Cum să n-o fac nepoate când după ziua asta, aştept de optzeci de ani? Am venit, chiar şi dacă această cale m-ar costa vieaţa, căci de acum pentru mine nu mai rămâne alta decât să zic şi eu ca dreptul Simion din Scriptură: Acum slobozeşte, Doamne, pe robul tău în pace”. De altfel, răceala cu care s-a ales din cauza gerului îndurat la Alba Iulia i-a adus, în numai două luni, moartea.

Ziua Unirii, 1 Decembrie, a fost, în 1918, o zi de duminică. „La sunetul clopotelor toţi românii s-au îndreptat spre biserici. După liturghie, cei 1.228 de reprezentanţi ai românilor se adună în sala mare a Casinei militare din Alba Iulia. Cei aproximativ 100.000 de români aşteaptă afară, pe Câmpul lui Horea, venirea oratorilor, care să le prezinte actul unirii”, redă, din documentele vremii, istoricul.

 

Victor Deleu, reprezentantul Corpului de voluntari

Pe lângă Gheorghe Pop de Băseşti, un alt sălăjean care a fost ales în prezidiul Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia a fost Victor Deleu, originar din Pericei, în calitate de conducător şi reprezentant al Corpului de voluntari români din Transilvania, care căzuseră prizonieri la ruşi.

Un rol deosebit în desfăşurarea adunării de la Alba Iulia a revenit lui Iuliu Maniu. Înainte cu o zi de Marea Adunare, la Alba Iulia, a avut loc o consfătuire foarte importantă, deoarece acum s-a definitivat textul proiectului de rezoluţie al Unirii, pregătit de Vasile Goldiş. La această consfătuire a participat şi Iuliu Maniu. Marele lui merit a fost acela de a contribui decisiv la apropierea punctelor de vedere existente între cele două orientări, la fel de bine intenţionate, dar cu opinii diferite în ceea ce priveşte autonomia temporară a Transilvaniei, până la organizarea de alegeri generale şi încadrarea ei firească în România Mare.

A doua zi după ce Marea Adunare a decretat Unirea necondiţionată a Transilvaniei cu România, pe data de 2 decembrie 1918, sunt alese structurile de conducere, provizorie, ale Transilvaniei, Marele Sfat Naţional, ca organ legislativ şi Consiliul Dirigent, organul executiv. Preşedinţi ai celor două foruri de conducere au fost aleşi fruntaşii politici sălăjeni Gheorghe Pop de Băseşti, la cel legislativ şi Iuliu Maniu, la cel executiv.

În cadrul Consiliului Dirigent, pe lângă Iuliu Maniu a fost ales şi Victor Deleu, alt fruntaş politic sălăjean, în funcţia de secretar general al resortului de interne.

Şi în Marele Sfat Naţional au fost aleşi 8 fruntaşi politici sălăjeni şi anume: dr. Coriolan Steer – avocat în Tăşnad; dr. Cassiu Maniu, avocat, din Şimleu; Iuliu Coroianu, avocat, din Şimleu; Victor Deleu, avocat, din Şimleu; dr. Alexandru Aciu, director la banca “Silvania” din Şimleu; Traian Trufaş, preot în Zalău şi pe Augustin Pintea, avocat, din Crasna.
 

Citeşte şi FOTO Românii şi Ziua Naţională. Când a fost sărbătoarea ţării în ultimii 150 de ani

FOTO Paradă militară şi spectacol folcloric gratuit de Ziua Naţională a României

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite