FOTO Cum arată o expoziţie pentru care s-au cheltuit 1.200.000 de lei. Invitaţie la unul dintre cele mai frumoase muzee de istorie din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai frumoase - mai nou - muzee din ţară îşi aşteaptă vizitatorii cu o surpriză de proporţii: o expoziţie permanentă care îţi creează iluzia unei călătorii în timp, până în urmă cu 10.000 de ani.

Vorbim despre Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, iar la un asemenea concept îndrăzneţ şi preţul a fost pe măsură: 1.200.000 de lei. Managerul instituţiei, Corina Bejinariu, spune că suma a inclus proiectul şi realizarea, efectivă, a scenelor ce reprezintă etape din istoria Sălajului.

Reorganizarea expoziţiei permanente vine, pe de-o parte, în contextul în care un astfel de demers nu a mai avut loc de foarte multă vreme, dar şi la capătul unui proces de reabilitare a clădirii - monument istoric în care funcţionează muzeul şi care a costat, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Sălaj, aproximativ 4.000.000 de lei, bani asiguraţi printr-un proiect cu finanţare europeană.

Călătorie în timp

Prima oprire are loc în urmă cu 10.000 de ani, în Peştera Cuciulat, considerată a fi un monument unic pentru această parte a Europei, fiind singura descoperită până acum în România care a conservat o pictură specifică neoliticului. Aici a fost descoperită, în 1978, silueta unui cal, de o culoare roşie-cărămizie, pictată pe cornişa plafonului unei săli. Prima şi ultima cercetare amănunţită a picturilor rupestre a avut loc în 1979. Silueta căluţului nu este singurul desen descoperit în peşteră, pe pereţii galeriei observându-se şi alte siluete pictate, cu un contur mai mult sau mai puţin precis.


Venim, apoi, către prezent, cu un popas la Porţ, unde a fost făcută, recent, o importantă descoperire arheologică - o aşezare datând din neolitic, scenele amenajate în muzeul ilustrând modul de viaţă al locuitorilor acelor vremuri. Un segment important din expoziţie este dedicat stăpânirii romane şi influenţei acesteia asupra culturii şi civilizaţiei locale, fiind redate componente ale castrului roman Porolissum de la Moigrad, unul dintre cele mai mari şi mai bine conservate din ţară. Povestea continuă până în secolele XIX – XX, pentru care, într-o întreagă încăpere (fosta sală pentru expoziţii temporare) este recreată atmosfera de târg de la Zalău din acea perioadă. Nu a fost omisă nici „Epoca de Aur”, ilustrată – iarăşi într-o încăpere distinctă – prin mobilierul „la modă” în acea vreme, dar şi prin obiecte – conserve, ambalaje de ciocolată şi ţigări, uniforme de pionier şi şoimi ai patriei, dar şi prin pagini din presa vremii. Sunt reprezentate pentru public şi evoluţia ritualurilor locale, în special a celor legate de înmormântare, pentru care a fost amenajată încăperea numită Funeraria, dar şi principalele tezaure descoperite în Sălaj.

Taxe majorate

La o asemenea investiţie, conducerea muzeului a decis să crească şi preţurile, aşa că vizitatorii vor avea de plătit, pentru a intra, câte 8 lei (de la 5) dacă sunt adulţi, respectiv câte 5 lei (de la 3), dacă sunt copii. Dacă mai vor să facă şi poze în muzeu, vor avea de achitat şi o taxă specială de 20 de lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite