Educaţie sau afacere? Zalăul va scoate asistente medicale pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce Uniunea Europeană îşi desfiinţează şcolile postliceale sanitare, în Zalău se înfiinţează altele noi. Patru astfel de unităţi vor funcţiona, din toamnă, la Zalău, un oraş de numai 60.000 de locuitori.

Pe lângă cele două şcoli postliceale existente deja – cea de stat şi Şcoala „Christiana”, particulară – alte două instituţii de profil racolează candidaţi în Zalău. Este vorba despre Fundaţia Ecologică Green (FEG) Iaşi şi despre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad – Filiala Zalău, ambele instituţii solicitând avizul ARACIP (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar) pentru înfiinţarea unor şcoli postliceale la Zalău.
Întâmplător sau nu, această explozie a şcolilor postliceale sanitare vine în momentul în care numărul absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat este foarte mic, iar învăţământul postliceal este singurul tip de învăţământ care, potrivit legii, poate şcolariza absolvenţi fără diplome de bacalaureat.

„Avem dreptul, potrivit Legii Învăţământului, să şcolarizăm elevi şi fără diplomă de bacalaureat”, ne-a explicat Maria Năstase, secretara şefă a filialei din Zalău a FIG. Filiala va funcţiona din toamnă în clădirea Colegiului Naţional „Silvania” Zalău şi face deja înscrieri, pentru un număr nelimitat de locuri, în specializările asistent medical generalist, asistent medical de farmacie şi asistent medical de igienă şi sănătate publică. O comisie de la ARACIP a fost în Zalău în urmă cu două săptămâni pentru evaluarea în vederea avizării, un răspuns fiind aşteptat pentru perioada următoare.

Tot fără diplomă de bacalaureat se pot înscrie absolvenţii de liceu şi la şcoala postliceală sanitară ce va funcţiona din toamnă pe lângă Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” – Filiala Zalău. Universitatea vine cu această ofertă şi după ce, din cauza numărului mic de absolvenţi care şi-au luat bacalaureatul, riscă să rămână fără candidaţi la colegiul de asistenţă medicală primară, unde diploma de bacalaureat este obligatorie.

Cele două şcoli noi se adaugă la celelalte două care există deja. Este vorba, în primul rând, despre  Şcoala Posticeală Sanitară de stat, care face înscrieri în această vară pentru două clase de asistenţi medicali generalişti, fiecare cu câte 60 de locuri bugetate, plus încă 30 de locuri cu plată. La acestea se adaugă cele 150 de locuri puse la bătaie de şcoala postliceală privată „Christiana”, care îşi propune să funcţioneze, din toamnă, cu trei clase de asistenţi medicali generalişti, o clasă de asistenţi medicali radiologi şi o clasă de asistenţi medicali farmacişti.

 „Suntem total împotriva curentului”

Rodica Mureşan, preşedinta filialei Sălaj a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, susţine însă că ceea ce se întămplă în Zalău nu numai că nu are susţinere pe piaţa muncii, dar nici măcar nu este în acord cu ceea ce se întâmplă la nivel european. „Peste tot în Europa tendinţa este ca aceste şcoli postliceale să se desfiinţeze şi ca asistentele să aibă studii superioare. Pentru că s-a ajuns la concluzia că nu lucrăm cu strunguri, ci lucrăm cu oameni, prin urmare asistentele trebuie să aibă o pregătire temeinică. Ea spune că ţări precum Spania, Irlanda sau Franţa au renunţat deja la învăţământul postliceal sanitar şi şcolarizează doar la nivel de învăţământ superior. „Va trebui să ne confomăm şi noi, mai ales că o mare parte dintre cei care învaţă să devină asistenţi medicali vizează posturi din spitale din străinătate”, explică ea.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite