Daniel Stejeran – „recuperatorul” istoriei evreilor din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat încă din copilărie de istorie, Daniel Stejeran a hotărât, după absolvirea Liceului Pedagogic din Zalău, să se înscrie la  Facultatea de Istorie din cadrul UBB Cluj. A ales secţia de Studii Iudaice, pasionat fiind de trecutul tumultuos al poporului evreu.

Încă din timpul liceului, Daniel ştia că vrea să devină istoric, aşa că opţiunea pentru facultate a fost una firească. Mai neobişnuită a fost, însă, alegerea specializării – Studii Iudaice. „În 2001 a fost înfiinţată această secţie şi am ales să mă înscriu acolo pentru că mi s-a părut extrem de interesantă istoria poporului evreu. Astăzi, după ce cunosc mai mult din Talmud şi din spiritualitatea iudaică, îmi dau seama că nimic nu e întâmplător şi că trebuia să ajung acolo”, explică Stejeran.

După absolvirea masteratului, în 2007, tânărul istoric a beneficiat de o oportunitate extraordinară. La numai 25 de kilometri de Zalău, unde locuieşte, în Şimleul Silvaniei a fost înfiinţat Muzeul Holocaustului, în vechea sinagogă a oraşului.

Mulţumiri de la preşedintele Israelului

Conducerea asociaţiilor evreieşti, care au renovat clădirea l-au desemnat director al muzeului, iar de trei ani Daniel Stejeran a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi specialişti în istoria evreilor, din România. Muzeul s-a impus ca brand al Şimleului, oraşul devenind aproape un loc de pelerinaj pentru evreii plecaţi în străinătate, care vin să (se) redescopere istoria propriilor familii.

Tot în oraşul de „sub Măgură” au fost organizate olimpiade pe tema Holocaustului, conferinţe şi diferite întâlniri la care au participat şi ambasadorii statului Israel în România. Munca depusă de ne-evreul Stejeran a fost apreciată şi de Shimon Perez, preşedintele Israelului, care în aceste zile i-a trimis istoricului sălăjean o scrisoare oficială de mulţumire.


Ce-i place?

Daniel este pasionat de lectură şi preferă oricând o carte în defavoarea calculatorului sau a programelor TV. Spune că lectura îl relaxează, dar are şi alte hobby-uri care-l destind. „Din când în când mai dau o fugă la herghelia unui prieten din Nuşfalău pentru câteva ore de călărie”, declară tânărul  istoric.

 Ce nu-i place?

Dintre toate defectele umane, Daniel Stejeran detestă cel mai mult ipocrizia, minciuna şi lipsa de implicare. În opinia sa, munca cu indivizi depozitari ai unor asemenea „calităţi” este deosebit de anevoioasă, iar în cele din urmă orice proiect, care porneşte cu astfel de oameni este sortit, din start, eşecului.

 Întrebare şi răspuns?

De ce un muzeu al Holocaustului într-un oraş mic precum Şimleu?

Cu siguranţă că există oraşe mai mari unde s-ar fi putut înfiinţa muzee dedicate poporului evreu şi perioadei triste a Holocaustului. Dar la Şimleu a existat voinţa şi posibilitatea de a face acest lucru. Fosta sinagogă (unde funcţionează muzeul) era încă „în picioare” şi a venit şi sprijinul financiar din partea lui Alex Hecht, fiul unor supravieţuitori ai lagărelor naziste. Astfel, Şimleul a devenit singurul oraş din Transilvania cu un muzeu al Holocaustului.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite