Ciuboţica-cucului, planta-somnifer. Cum se prepară ceaiul care alungă insomniile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care au probleme cu somnul şi care se feresc de efectele adverse ale somniferelor chimice pot apela la soluţiile pe care le oferă natura. Una dintre plantele recunoscute pentru eficienţa împotriva insomniilor este ciuboţica-cucului.

Această plantă cu flori galben-aurii creşte pe mai toate câmpiile, la marginea pădurilor şi sub tufişuri, iar fitoterapeuţii o consideră una dintre plantele cu efect somnifer garantat.

În cartea „Sănătate din farmacia Domnului”, fitoterapeutul Maria Treben oferă o reţetăde ceai pe bază de ciuboţica-cucului despre care spune că face minuni în combaterea tulburărilor de somn. Autoarea recomandă amestecul a 50 grame de ciuboţica-cucului, 25 de grame de flori de levănţică, 10 grame de sunătoare, 15 grame de con de hamei şi  5 grame de rădăcini de odolean, din care se opăreşte o linguriţă cu vârf în 250 ml de apă şi se lasă să stea trei minute. Ceaiul se bea foarte cald, în înghiţituri mici, înainte de culcare. Se poate îndulci cu puţină miere, după gust. „Ceaiul ar trebui preferat oricărui somnifer chimic”, susţine Maria Treben.

Potrivit acesteia, planta are şi efect depurativ, eliminând „toate substanţele toxice care duc la artrită şi boli reumatice” şi recomandă, în acest sens, consumul zilnic a două ceşti din ceaiul depurativ de primăvară, după următoarea reţetă: „50 de grame de ciuboţica-cucului, 50 de grame de muguri de soc, 15 grame de frunze de urzici, 15 grame de rădăcini de păpădie. Se foloseşte o linguriţă cu vîrf din acest amestec la 250 ml de apă. Plantele se opăresc şi se lasă să stea trei minute”.

Ceaiul de ciuboţica-cucului este şi un mijloc excelent de întărire a nervilor şi de tonifiere a inimii, dar şi un leac pentru calmarea migrenelor. „O fiertură de rădăcini amestecată cu miere dă un ceai pentru rinichi care ajută la eliminarea calculului vezical”, spune fitoterapeutul.

Despre un produs natural mai puţin cunoscut, vinul de ciuboţica-cucului, Maria Treben susţine că are peformanţe foarte bune în afecţiunile inimii. Acesta se prepară primăvara: „Se umple o sticlă de doi litri cu flori proaspete, fără a se îndesa, iar deasupra se toarnă vin alb natural, curat. Florile trebuie să fie acoperite. Sticla se lasă astupată uşor cu un dop de plută să stea 14 zile în soare. În afecţiunile cardiace, se ia din când în când câte o linguriţă de vin, cardiacii pot să bea până la trei linguri pe zi”.

Vă mai recomandăm:

Ceaiul de sânziene, leacul magic din bătrâni pentru multe afecţiuni grave

Coada calului, leacul care ne scapă de transpiraţia abundentă a picioarelor

Cele mai eficiente remedii naturiste care vin de hac constipaţiei

Care sunt beneficiile uleiului de muşeţel şi cum se prepară acest leac-minune

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite