Andrei Bertea - în bucătărie de la 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 12 ani, Andrei are deja experienţă în ale gastronomiei. Preferă bucătăria tradiţională românească, dar a încercat şi să creeze o reţetă proprie – bazată pe fructe şi legume africane.

De trei ani participă la Boghiş la filmările pentru emisiunea „Savurează România cu Vali”, realizată de TVR Cluj, unde a fost dus prima dată de către unul dintre prietenii săi bucătari – Mircea Groza.

De asemenea, Andrei este unul dintre invitaţii sărbătorii „Satului sălăjean”. Anul acesta, găluştele cu papricaş de cocoş pe care le-a preparat s-au epuizat într-o clipită.

Elev în clasa a şasea, micul bucătar spune că a încercat prima dată să gătească la vârsta de 5 ani, după ce a primit impulsul urmărind emisiuni televizate, mai ales cu Jamie Oliver. „Prima dată am făcut supă de tăiţei, pe carne de pui. Mi-a ieşit bine şi am zis că pot să continui”.

La început, avea nevoie de ajutorul părinţilor pentru a aprinde aragazul, povesteşte el, dar în clasa I, după prima zi de şcoală, i s-a arătat cum trebuie să procedeze. „De atunci au avut încredere în mine şi mi l-am aprins singur”, adaugă el.

Surprize pentru fiecare


Andrei susţine că părinţii se pot baza pe el: „De zilele lor de naştere, duminica sau când e sărbătoare le fac micul dejun şi le duc la pat”. Îi place să pregătească astfel de surprize. De ziua lui, în urmă cu doi ani, Andrei a pregătit fiecărui invitat felul preferat de mâncare. „Am vrut să-i impresionez, am făcut 12 feluri, fiecărei cunoştinţe sau prieten ce i-a plăcut”.

Reţetele sale sunt culese din cărţi, de pe net sau de la televizor. Cărţi de bucate nu are foarte multe, dar ţine la cele ale lui Radu Anton Roman. „Pentru că el s-a ocupat de bucătăria tradiţională românească”, explică tânărul bucătar.

Nu-i este frică nici de creaţie, dar până în prezent nu are decât o singură reţetă inventată de el. „O reţetă combinată cu mai multe fructe şi legume specifice africane”, mărturiseşte Andrei.

El ştie de pe acum ceea ce vrea, iar planurile sale de viitor includ, în mod firesc, gastronomia. În primul rând, vrea să gătească împreună cu bucătarul Horia Vârlan (de la emisiunea „Cireaşa de pe tort”), cu care s-a împrietenit vorbind pe telefon şi pe internet. „Lui îi plac prăjiturile, dar vom face împreună un fel de bază şi apoi desertul”, spune Andrei.

Pe termen lunig, are de gând devină bucătar şi să deschidă un restaurant cu mai multe săli – fiecare cu mâncare din altă ţară. Oraşul în care îşi plasează proiectele este Zalăul.

Ce-i place?

Andrei iubeşte animalele de companie, iar în curtea sa şi-au găsit locul câini şi porumbei. „Am şapte câini, dar doi sunt pui şi trebuie să renunţ la ei. Mai am trei cuşti cu câte 100 de porumbei, de trei rase – cu coadă de păun, voiajori şi uriaşi”, afirmă el.

Ce nu-i place?

Micului bucătar nu-i plac mâncărurile făcute din animale de companie – şerpi, câini, pisici. Şi nici copiii cărora nu le plac verdeţurile. „Am făcut o ciorbă şi am invitat un copil la mine, dar nu a vrut să mănânce din cauza mărarului din farfurie”, exemplifică Andrei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite