O lecţie de omenie cum rar întâlnim la români: câţiva copii şi-au pus în minte să-i ridice o casă unei familii distruse de sărăcie, având o idee inedită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de liceeni din Negreşti oferă o lecţie civică incredibilă, mobilizându-se exemplar pentru a schimba destinul unei mame care îşi creşte singură cei trei copii şi care niciodată nu a cerut ajutor de la nimeni. Impresionaţi de povestea femeii care nu doar că se ocupă de copii, ci ea însăşi merge la şcoală, elevii confecţionează gentuţe, pe care le vând. Cu banii câştigaţi doresc să construiască o casă pentru mama cu trei copii.

De câteva luni, elevii din oraşul vasluian Negreşti s-au mobilizat exemplar pentru a scoate din sărăcie o familie. Mai exact o mamă divorţată, care îşi creşte singură cei trei copii. Laura Iordache (33 ani) nu le-a cerut ajutorul, ba a rămas impresionată să vadă atâta mobilizare pentru ea şi cei trei copii, de 5, 12 şi 13 ani.

Adolescenţii, obişnuiţi cu acţiunile de voluntariat de când în oraş s-a deschis Centrul pentru Tineret, au demarat în această vară o campanie umanitară inedită: ”Împreună construim o casă”. Elevii învaţă la liceul din oraş, iar în timpul liber confecţionează gentuţe handemade din hârtie şi scotch pe care ulterior le vând pe stradă sau la târguri de specialitate. Din banii obţinuţi cumpără materiale de construcţie pentru casa Laurei Iordache. Pentru ei este o provocare uriaşă şi sunt hotărâţi să facă tot ce le stă în putinţă pentru a oferi un acoperi deasupra capului celor trei copii şi mamei lor. 

O gentuţă confecţionată din fâşii de hârtie, acoperite cu bandă adezivă şi îmbinate cu multă migală costă între 30 şi 50 de lei, iar tinerii sunt mulţumiţi de cum merg vânzările. Pentru a avea success la vânzări, adolescenţii au lansat o provocare pe reţelele de socializare ”Purse Challange” , dupa modelul Ice Bucket Challange, lansându-şi unii atora provocarea de a achiziţiona o poşetă. Iar Campania are success. Zeci de gentuţe au vândut tinerii din Negreşti în cele câteva luni, iar pe stoc mai au doar câteva. Au mers mult şi pe stradă, abordând direct oamenii.

image

„În primă fază sunt reticenţi, pentru că nu ştiu despre ce este vorba. După ce le explicăm că este o campanile serioasă, le povestim de caz, acceptă oferta noastră. În general, femeile sunt clientele fidele, pentru că geanta este un accesoriu nelipsit însă avem şi domni care cumpără, pentru soţii, pentru prietene, pentru surori. Noi le lucrăm cu mult suflet pentru că ne dorim să reuşim să oferim acestor copii şansa de a avea o casă”, ne-a declarat Lucia Prisecaru (16 ani), una dintre elevele care face parte din grupul de voluntari.

Adolescenţii vin în fiecare zi la Centrul de tineret să lucreze la gentuţe. Dacă în timpul vacanţei îşi petreceau toată ziua aici, după începerea şcolii, instructorii le-au stabilit un program, astfel încât să nu le fie afectat programul de studiu.

„Sunt copii care lipsesc şi câteva ore de acasă pentru a lucra la centru. Nu le putem permite asta mereu, pentru că nu dorim să le perturbăm activitatea şcolară. În timpul vacanţelor lucram mai mult, acum, după ce îşi termină temele, vin la centru. Sunt copii foarte buni şi dorinici să ajute pe cei aflaţi în nevoie”, a precizat Angela Voicu, şefa Centrului de tineret Negreşti.

Laura Iordache, mama care îşi creşte singură cei trei copii cu doar 500 de lei pe lună, este copleşită de gestul adolescenţilor. 

„E ceva la care nici nu m-am aşteptat, niciodată pentru că oricât mi-a fost de greu nu am cerut milă nimănui. Este un gest foarte mare ce fac aceşti copii şi nu ştiu dacă aş putea să le mulţumesc vreodată. E o mană cerească. Ştiu că puţin cu puţin se adună şi pentru noi face foarte mult”, a declarat Laura Iordache. Divorţată de anul trecut, nu doar că se ocupă de copii pentru a le asigura o educaţie, ci şi ea merge la şcoală. Provenind dintr-o familie săracă, femeia nu a mers la şcoală, iar fără carte “eşti handicapat”. Astfel, tânăra s-a înscris într-un program de şcolarizare “A doua şansă”, iar în prezent este în clasa a treia. Merge la cursuri zilnic, aşa cum fac şi doi dintre cei trei copii.

image

„Am aflat de cazul acestei mame şi ne-am dorit foarte mult să o ajutăm. Am avut ocazia să o cunosc. Mi s-a părut o femeie foarte sinceră. Era bucuroasă, dar şi mirată, în acelaşi timp, că mai sunt oameni care se gândesc să ajute şi pe alţii. Chiar îmi spunea la un moment dat că este tare bucuroasă de generaţia tânără, care vine acum din urmă, care nu se gândeşte doar la ea, spre deosebire de cei mai în vârstă care au tendinţa de a judeca pe alţii”, a mărturisit, Dana Savastru (16 ani), o altă elevă implicată în campanile.

De când a divorţat, femeia locuieşte cu cei doi copii într-o cameră ce aparţine fostei garnizoană militară din oraş pusă la dispoziţie de primărie. Condiţiile sunt greu de descris. Imobilul, aflat în ruină nu este racordat la curent electric. Primarul oraşului, Vasile Voicu, spune că Primăria a oferit femeii terenul pe care să-şi construiască o căsuţă, urmând să o sprijine şi cu parte din materiale de construcţii. Mai mult de atât nu este posibil pentru că oraşul, considerat polul sărăciei din România, este plin de oameni aflaţi în nevoie.

„Noi suntem mândri de aceşti copii (voluntarii n.r.) şi ne bucurăm că am reuşit să facem acest centru unde nu doar că socializează dar fac nişte lucruri minunate”, spune cu mândrie primarul Vasile Voicu.

Pentru luna noiembrie, liceeni voluntari de la Negreşti pregătesc un spectacol caritabil în care tot ei vor fi cei care vor interpreta programe artistice şi vor face prezentări de modă, urmând ca banii strânşi din vânzarea biletelor să-i folosească pentru achiziţionarea de material de construcţii pentru casa Loredanei Iordache.

„Campanii am mai făcut, dar de data aceasta este o mare provocare, pentru că să pui mână de la mână şi să construieşti o casă nu este un lucru deloc uşor. O dată cu Campania tinerilor voluntari am pornit şi o campanie prin parohiile din oraş si o campanie prin fundaţia World Vision şi încetul cu încetul, punem cărămidă pe cărămidă şi ne străduim să construim o casă. Această tânără este o mămică responsabilă, care are grijă de toti cei trei copii, conştientă de valoarea învăţăturii, este şi ea elevă. La vârsta asta să mergi la şcoală, să ai grijă de trei copii, să-şi faci planuri să îţi construieşti o casă este un lucru de apreciat şi de sprijinit”, a subliniat, Gabriela Pitaru, coordonatorul Centrului de zi Negreşti.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite