Vaslui: PORTRET/ Constantin Petrea şi-a dedicat viaţa sportului cu balonul rotund

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasluianul a format sute de fotbalişti, pe care i-a dus spre performanţă la competiţii. A fondat în urmă cu cinci ani Clubul Harlem, recunoscut la nivel naţional.

A început să cocheteze cu fotbalul încă de la vârsta de cinci ani, împotriva dorinţei părinţilor. Când a intrat la şcoală, tatăl său i-a interzis să se mai ducă la antrenamente, convins că este o pierdere de timp.

„Îmi aduc aminte că făceam orice ca să mă pot duce la fotbal. Veneam de la şcoală şi primul lucru pe care îl făceam erau temele. Ai mei mă verificau, iar după asta fugeam pe teren. Stăteam şi câte o jumătate de zi, spre disperarea mamei“, îşi aminteşte vasluianul.

L-a cunoscut pe Dobrin

După terminarea claselor primare, Constantin a ajuns la Braşov, acolo unde a dat probe şi a fost acceptat de clubul Steagul Roşu. „Cei de la Braşov puseseră ochii pe mine încă de dinainte de a termina primele patru clase. Am avut noroc de sora mea mijlocie, care mi-a oferit cazare şi masă, iar părinţii au fost de acord“, a mai spus profesorul.

Între timp, Constantin a terminat Liceul „Şaguna“, perioadă în care a participat la nenumărate competiţii oficiale. Calităţile şi talentul său l-au propulsat către echipa de Divizia B, Tractorul Braşov, de unde, după câţiva ani, a ajuns la CS Botoşani, sub îndrumarea binecunoscutului fotbalist Nicolae Dobrin. În 1987 a revenit pe plaiurile vasluiene, fiind cooptat în rândurile formaţiei Inter Vaslui. În cariera de fotbalist, Constantin Petrea se poate lăuda cu un trofeu pe care doar FC Vaslui a reuşit să îl doboare anul trecut, atunci când a ajuns să joace finala Cupei României.

„Pe final de carieră, pe când activam la Unirea Negreşti, am reuşit să ajungem în 16-le de finală ale Cupei României, fiind cea mai mare realizare a unei echipe din Moldova în această competiţie. Şi ca antrenor, în 1995, cu echipa Sportul Municipal din Vaslui, am mai reuşit acestă performanţă, fiind atunci eliminaţi de echipa mea de suflet, FC Argeş“, mai spune profesorul.

Din 1994, a devenit titularul unei catedre de fotbal la Liceul cu Program Sportiv, pe mâna lui trecând zeci de generaţii de copii care au făcut fotbal de performanţă. În perioada 2004-2008, a condus şi destinele sportului vasluian ca şef  la Direcţia Judeţeană de Sport. Nu a renunţat la fotbal, el pregătind grupele de juniori.

A înfiinţat o echipă de Fotbal-Tenis

În 2006, a înfiinţat o echipă de fotbal-tenis. Aşa a luat fiinţă Clubul Harlem, care a participat la zeci de competiţii şi se poate lăuda cu rezultate notabile. „Clubul a fost înfiinţat împreună cu Valeriu Iordan, Constantin Stelian, Liviu Neacşu şi Sorin Pleşcan şi a avut mare succes la nivel naţional. Am participat la două finale ale Cupei României la fotbal-tenis, iar la ultima dintre ele, în 2009, am urcat pe podium după ce am cucerit bronzul. Este cea mai mare performanţă din toată Moldova şi sunt mândru de acest club“, a adăugat Constantin.

Profil
Născut: 20 iunie 1957, în localitatea Bogdăniţa, judeţul Vaslui.
Studii: A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Iaşi, este licenţiat UEFA în fotbal.
Familie: Este căsătorit şi are două fete.

Întrebări şi răspunsuri
Cum caracterizaţi centrele de copii din România?
Eu zic că sunt pe un drum bun. Cluburile ar trebui, în schimb, să investească mai mulţi bani în centrele de copii şi juniori. În acelaşi timp, şi Federaţia Română de Fotbal să sară în sprijinul lor din punct de vedere financiar şi material, prin organizarea mai multor competiţii.
Ce părere aveţi despre FC Vaslui?
E şi bine, e şi rău la FC Vaslui. Dacă se gestionau mai bine unele jocuri, acum echipa putea fi pe prima poziţie în clasament. În altă ordine de idei, ar trebui să dispară bisericuţele. Toate astea, împreună cu o pregătire bună în această pauză competiţională pot propulsa echipa pe primul loc.

Ce-i place
Lui Constantin Petrea îi place să călătorească şi o face ori de câte ori are ocazia. „Călătoriile îţi dezvoltă o anumită cultură, o anumită educaţie. În plus, ai ocazia să cunoşti alţi oameni şi alte meleaguri.“, ne-a spus Constantin.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că mi s-a tăiat 25% din salariu. Din păcate, cei care conduc destinele învăţământului din România nu fac diferenţa dintr-o secţie de performanţă şi de o altă latură a meseriei. Unii oameni fac sacrificii foarte mari“, a încheiat profesorul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite