Topul 10 al celor mai banale greşeli la volan. Care este gestul inconştient amendat cel mai des în trafic în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de viteză, care este unul dintre principalii factori cu consecinţe grave pentru siguranţa rutieră, o serie de acţiuni banale ale conducătorilor auto îi pot costa scump şi, în unele cazuri, îi pot lăsa fără permisul de conducere.

”Adevărul” vă propune astăzi un top al celor mai banale greşeli pe care le fac şoferi, care contravin legislaţiei rutiere şi siguranţei, care în multe dintre cazuri ţin de comportamentul şi respectul conducătorului auto faţă de ceilalţi participanţi la trafic. 

1. Vorbitul la telefon în timpul condusului

Folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip "mâini libere", este interzisă. Însă pe cât de banală, pe atât de frecventă este abaterea pentru care legislaţia rutieră prevede o amendă de până la 210 lei. Vorbitul la telefon sau scrisul mesajelor în timpul conducerii distrage atenţi şoferilor şi diminuează timpii de reacţie. 

2. Centura de siguranţă

Ca şi în cazul folosirii telefonului, în timpul conducerii, lipsa centurii de siguranţă, nu doar că este pasibilă de o amendă costisitoare, însă poate avea urmări tragice pentru conducătorul auto şi ceilalţi pasageri din autoturism. Folosirea centurii de siguranţă ar trebui să reprezinte, spun poliţiştii rutieri, un gest indispensabil atunci când ne urcăm la volan. 

3. Lipsa documentelor 

Orice conducător auto, are obligaţia, atunci când urcă la volan, să aibă asupra sa documentele. Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege. Lipsa documentelor îi poate costa pe şoferi o amendă de 630 de lei.

”De regulă, în astfel de situaţii poliţiştii aplică un avertisment, asta nu înseamnă însă că ar trebui încurajaţi conducătorii auto să nu deţină asupra lor documentele. Sunt situaţii când conducătorii auto sunt prinşi de mai multe ori circulând fără a avea asupra lor documentele prevăzute de lege, iar în astfel de situaţii se aplică sancţiunea contravenţională”, a precizat comisar Mihaela Ştraub, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

4. Luminile de întâlnire pe drumurile europene

O altă greşeală comisă frecvent de şoferi, pe fondul neatenţiei, este nerespectarea obligaţiei de a folosi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei pe drumuri naţionale europene şi autostrăzi. Pentru o astfel de abatere şoferii riscă o amendă de 420 de lei.

5. Lipsa trusei medicale

O altă abatere comisă cu bună ştiinţă de mulţi conducători auto este lipsa trusei medicale de prim ajutor, a triunghiului reflectorizant şi a stingătorului. Mulţi dintre şoferii prinşi fără trusa de urgenţă invocă fie că au uitat să şi-o cumpere, fie că au imprumutat-o cuiva sau au amânat cumpărarea ei, considerând că oricum nu au nevoie de ea. Această imprudenţă îi poate costa pe şoferi 420 de lei, amenda prevăzută de Codul Rutier.

6. Forţarea culorii galbene a semaforului

Potrivit legislaţiei rutiere, atunci când la semafor se aprinde culoarea galbenă, conducătorii auto trebuie să o oprească, excepţie făcând autoturismele aflate foarte aproape, pentru care nu mai este posibilă oprirea în siguranţă. Sunt însă mulţi şoferi care ignoră riscurile şi forţează culoarea galbenă. Abaterea se sancţionează cu amendă de până la 315 lei.

7. Depăşirea coloanelor

Tot la semafor, o altă abatere frecventă a conducătorilor auto este depăşirea coloanelor de autovehicule oprite la culoarea roşie a semaforului. Şoferii teribilişti riscă nu doar o amendă de 525 de lei dar şi suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile. 

8. Nesemnalizarea manevrelor

Conducătorii auto au obligaţia de a semnaliza orice schimbare a direcţiei de mers. Cu toate acestea, mulţi conducători auto, din comoditate, se antrenează în schimbări ale direcţiei de mers, fără a mai semnaliza, cu riscul de a încurca circulaţia celorlalţi participanţi la trafic. O astfel de contravenţie se sanţionează cu 315 lei. 

9. Nerespectarea distanţei regulamentare

Deşi este unul dintre pricipalele motive ale coleziunilor, păstrarea distanţei corespunzătoare faţă de maşina din faţă este încălcată cu bună ştiinţă de participanţii la trafic. În cazul unui accident soldat cu pagube materiale, produs ca urmare a nerespectării distanţei de deplasare, se sancţionează cu amendă de 525 de lei dar şi trei puncte de penalizare.

10. Permisul expirat

Imprudenţa de a urca la volan, având permisul de conducere expirat îi poate costa pe şoferi o amendă usturătoare de 840 de lei. Conducătorii auto au obligaţia de a-ăi preschimba documentele atunci când se finalizează termenul de valabilitate.

Mai puteţi citi:

Topul celor mai scumpe greşeli la volan. Amenzi maxime pentru erori pe care mulţi şoferi le comit fără să ştie ce riscă

Topul celor mai grave greşeli la volan. Accidente sinistre care arată unde poate duce dispreţul faţă de legislaţia rutieră 

Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite