Spital modern, dar fără doctori. Autorităţile sanitare din Vaslui caută specialişti în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui negociază cu medici din Republica Moldova pentru a acoperi deficitul de personal fără precedent cu care se confruntă unitatea sanitară, criză care a culminat recent cu închiderea secţiei de oncologie.

La sfârşitul săptămânii, managerul spitalului din Vaslui, Ana Rinder, a avut o întâlnire la Chişinău cu mai mulţi medici oncologi în încercarea de a-i convinge să vină să lucreze la Vaslui. 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, una dintre cele mai moderne unităţi sanitare din zona Moldovei, în care în ultimii ani s-au investit zeci de milioane de lei pentru reabilitare şi echipamente, se confruntă cu o criză de medici fără precedent, schema de personal fiind aproape pe jumătate descoperită, din cele 210 posturi de specialişti fiind ocupate doar 125.

”Suntem în căutare de resursă umană, dată fiind criza cu care ne confruntăm. Încercăm să găsim medici specialişti în Republica Moldova dispuşi să vină la spitalul nostru. Am avut o primă discuţie pe segmentul oncologie, pentru că aici situaţia la noi este critică, după ce am rămas fără medic pe această specializare. Este dificil, având în vedere că în Republica Moldova oncologia este o specializare chirurgicală, dar încercăm să găsim soluţii pentru ca medicii de acolo, în cazul în care îşi vor da acordul, să poată lucra în spitalul nostru”, a precizat pentru ”Adevărul”, Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.

Concurenţă: 9 medici pe 19 posturi

La începutul acestui an, conducerea spitalului a scos la concurs 19 posturi de medici (cele mai multe posturi scoase la concurs deodată în istoria unităţii sanitare vasluiene), în diverse specialităţi: medicină de urgenţă, oncologie, psihiatrie pediatrică, stomatologie, medicină internă, obstetrică-ginecologie, ORL, anestezie – terapie intensivă, ortopedie şi pediatrie. Doar 9 medici s-au înscris la concurs: un specialist în medicină internă, un specialist în obstetrică ginecologie, un specialist ORL, doi medici stomatologi, pentru UPU- SMURD şi trei rezidenţi în anul terminal la Obstetrică Ginecologie, Ortopedie şi Pediatrie. 

Cum niciun specialist în oncologie nu s-a înscris la concurs şansele ca secţia închisă la jumătatea lunii ianuarie, în urma plecării singurului medic oncolog al spitalului, nu are şanse a fi dechisă prea curând. Ca urmare a închiderii secţiei Oncologie, bolnavii de cancer din Vaslui sunt transportati cu un microbuz de trei ori pe săptămână pentru a face tratamentul cu citostatice la Institutul Regional de Oncologie de la Iaşi.

„Până acum, legislaţia nu ne-a permis să scoatem atâtea posturi deodată la concurs. Noi sperăm ca medicii să se îndrepte şi spre spitalele mai mici, nu doar spre cele din centrele universitare sau din marile oraşe. Şi la Vaslui se oferă condiţii, există un spital reabilitat în totalitate, s-a început dotarea cu aparatură de ultimă generaţie şi, în plus, asigurăm cazare pentru medicii navetişti”, a mai declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

Apartamente, pentru medicii tineri

Pentru a încuraja medicii tineri să lucreze la Vaslui, începând din acest an, autorităţile locale demarat un proiect de achiziţionare de apartamente de serviciu pentru medici, fiind achiziţionate deja şase locuinţe de serviciu.

Începând cu anul 2010, spitalul din Vaslui a fost supus unui amplu proiect de modernizare, ”Reabilitarea, Modernizarea şi Echiparea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui”, finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională (57.418.838 lei, fiind fonduri nerambursabile, respectiv 1.193.159 lei contribuţia locală). Pe lângă reabilitarea şi modernizarea clădirii au fost achiziţionate şi instalate 123 echipamente medicale pentru blocul operator, laboratorul de endoscopie digestivă, ortopedie, pneumoftiziologiecardiologie, ATI etc. Pe lângă aparatrura medicala, a fost achiziţionat şi mobilier nou, 497 de paturi, noptiere, măsuţe pliabile etc.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite