Interviu Octavian Ghiurţu, antrenor: „Judo te face mai inteligent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrenorul Octavian Ghiurţu vrea să-şi ducă elevii la Olimpiade
Antrenorul Octavian Ghiurţu vrea să-şi ducă elevii la Olimpiade

Profesorul Octavian Ghiurţu a înfiinţat, la începutul acestui an, primul club de gen din oraş. Deşi recunoaşte că, potrivit statisticilor, la 500 de ore de antrenament apare o accidentare, el afirmă că judo este singurul tip de arte marţiale nonviolent.

„ADS“: Cum aţi ajuns să practicaţi judo?
Octavian Ghiuţu: A fost poate mai mult o întâmplare. Era în 1978 şi trebuia să merg împreună cu un coleg la paraşutism, în Iaşi. Au fost câteva inconveniente, astfel că următorul sport pe care îl preferam şi îl puteam alege era judo.

Cât timp aţi practicat sportul de performanţă?
Am practicat judo ca şi sportiv doar şase ani, în perioada 1978-1983, la cluburile CSS Unirea Iaşi şi apoi, ca senior, la Politehnica Iaşi.


Care a fost cel mai important trofeu?
Cum am făcut sport de performanţă doar puţin timp, n-am avut cum să particip la foarte multe competiţii. Am câştigat însă Cupa UTC-ului la Judo, cea mai importantă competiţie la nivel naţional la acea vreme. Apoi, ca instructor şi antrenor, am scos mai mulţi vicecampioni naţionali.

Aţi bifat vreo competiţie internaţională?
În 2002 am participat la Campionatul Internaţional de Veterani, însă am pierdut aurul în faţa unui sportiv din Ungaria. A fost mai bun, însă avea şi ceva kilograme în plus pentru categoria la care am participat. Atunci am câştigat şi dreptul să particip la Campionatul Mondial de Veterani de la Tokio, însă din cauza lipsei banilor nu m-am putut duce.


Credeţi că aţi fi făcut o figură frumoasă la Tokio?
Este un regret că nu am putut să particip la campionat. Atunci chiar era un moment în care eram antrenat, aveam limita de vârstă bună, categorie perfectă. Cu siguranţă obţineam un rezultat bun. Oricum, ungurul nu mai putea intra la categoria mea, de 60 kilograme.


Spuneaţi că judo dezvoltă inteligenţa. Prin ce se face diferit de alte discipline de arte marţiale?
La judo îţi trebuie curaj, voinţă, viteză de reacţie, decizii pe moment. Practicând judo îţi dezvolţi capacitatea de a lua cele mai bune decizii cu rapiditate. Pe lângă faptul că ajută la inteligenţă, judo este singura artă marţială nonviolentă şi sport olimpic. În plus, este mai spectaculos, iar asta pentru că are cele mai multe procedee. Are 160 de procedee şi nu ştiu să mai fie o altă artă marţială care să aibă un număr aşa mare de procedee proprii, nu împrumutate. Judo este un sport care a fost creat pentru minte, pentru corp, apoi s-a transformat în competiţie, a urcat uşor către forţă, dar acum revine la supleţe, inteligenţă, spectaculozitate.


Am observat că la antrenamnte nu vă rezumaţi doar la arte marţiale. De ce trebuie să înveţe copiii înot, fotbal, baschet sau schi?
Un sportiv de performanţă care nu face două, trei sporturi complementare nu poate să ajungă în vârf. Orice sportiv care a obţinut rezultate notabile a practicat şi alte sporturi complementare care l-au ajutat mult la forţă, viteză de reacţie, curaj etc. Iar înotul şi schiul au fost perfecte pentru completarea judo-ului. Schiul este un sport care îţi devoltă vizibil curajul, atenţia, echilibrul. Înotul este şi el un sport care îţi dezvoltă organismul şi îţi face un corp perfect sănătos, armonios. Este bine ştiut că apa este cel mai bun terapeut pentru vindecarea anumitor boli, traumatisme.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite