FOTO Cardul de sănătate şi vasluienii: „O să mă duc cu cardul direct la popă, cu picioarele înainte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii din localitatea vasluiană Movileni nu au drumuri şi apă potabilă dar au carduri de sănătate microcipate FOTO Sabina Ghiorghe
Oamenii din localitatea vasluiană Movileni nu au drumuri şi apă potabilă dar au carduri de sănătate microcipate FOTO Sabina Ghiorghe

În cele mai izolate localităţi din judeţul Vaslui, cardul de sănătate este aşteptat de localnici  pentru simplu motiv că e gratis şi arată frumos, chiar dacă unii nu au habar care este utilitatea acestuia. La polul opus se situează opinia unor credincioşi care asociază cardul cu ochiul diavolului.

În mod paradoxal, vasluienii care locuiesc în sate izolate în care nu poţi circula pe timp de iarnă decât cu tractorul, au mari aşteptări de la sistemul sanitar odată cu implementarea bazei electronice de date medicale şi a cardurilor de sănătate. Pe de altă parte, sunt persoane care trăiesc în localităţi urbane ce refuză să primească cardul din motive religioase.

„Chiar zilele trecute a venit o familie scandalizată din cauza cardului de sănătate. Femeia este funcţionar public şi a refuzat să-şi scoată card de salariu din motive religioase. Avea un teanc de formulare  luate de pe internet şi insista să nu-i dăm cardul de sănătate. Ne-a spus că le-a explicat şi preotul în biserică că nu e bine să accepte aşa ceva, că e lucru necurat. E opţiune personală pe care trebuie să o respectăm. Nu am avut alte situaţii similare. Dimpotrivă, sunt multe persoane care cer tipărirea cardului în regim de urgenţă”, a spus, pentru „Adevărul“, Simona Polak, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

„E bun cardul, dar inutil“

În localităţile rurale în care predomină vârstnicii şi familiile care trăiesc la limita subzistenţei, problema cardului de sănătate este cât se poate de simplă. „Am primit cardul de sănătate, dar n-am ce face cu el. Medicul de familie mi-a spus să-l aduc la primăvară. E bun cardul, de ce să nu fie bun dacă e gratis? Dar nu am ce face cu el”, a spus Jana Enache, 67 ani, din satul Movileni, comuna Coroieşti.

Laurenţiu Fulgaru, 54 ani, din localitatea vasluiană Hreasca, comuna Coroieşti, ridică nepăsător din umeri când aude de card de sănătate: “Cred că e bun cardul dar e inutil. Ce să facem cu el? Că noi nu mergem la spital. Aici murim”.

“O să mă duc cu cardul direct la popă, cu picioarele înainte. Până vine poştaşul să mi-l aducă s-ar putea să nu mă mai prindă în viaţă”, a spus pe ton glumeţ Costantin Creţu, 82 de ani, din satul Movileni.

Fabiola Bodolică (39 ani), din Hreasca, este nemulţumită că nu a ajuns cardul de sănătate la toţi membrii familiei: “Mie mi-a venit cardul de vreo două luni, bărbatul nu are nici acum. Avem noroc că suntem sănătoşi şi nu avem nevoie de doctori. Dacă Doamne fereşte păţim ceva, nu ne primeşte în spital fără card. Nici medicul de familie nu are cititor din ăla, ne-a zis să venim la primăvară. Dar noi nu avem străzi şi sursă de apă. O să stăm să ne uităm la carduri când o să ne fie foame”.

13.000 de carduri electronice returnate

La nivelul judeţului Vaslui au fost tipărite până acum 227.000 de carduri electronice  de sănătate din care, 13.000 s-au întors la CJAS, asiguraţii nefiind găsiţi la domiciliu. Urmează a mai fi tipărite încă 20.000 de carduri. “Am început discuţii cu primarii din localităţiule rurale să găsim o soluţie pentru ca toate cardurile să ajungă la asiguraţi, să facem cumva să nu-i punem pe drumuri”, a precizat Simona Polak. Se are în vedere distribuirea cardurilor prin punctul de lucru de la Bârlad, oraş din care au fost returnate 2.700 de carduri.

CITIŢI ŞI:

Card de sănătate sau drac? Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei: „Nu veţi scăpa nici în gaură de şarpe de control. Ce a fost pe vremea lui Ceauşescu e nimica-toată“

FOTO Doljenii şi cardul de sănătate: „Citit invers înseamnă drac. Nu am vrut să îl primesc pentru că nu vreau să stau cu diavolul în casă“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite