Eleva care şi-ar dori să ajungă primarul celui mai sărac oraş: ”Avem nevoie de o societate nouă, civilizată. Nu ajunge doar să ne plângem, trebuie să găsim soluţii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat un pol al sărăciei, oraşul vasluian Negreşti se poate mândri cu tineri cu minţi ascuţite, care sunt hotărâţi să schimbe faţa localităţii, pornind la atac cu două arme esenţiale: educaţie şi ambiţie.

Elevii celor două unităţi de învăţământ din oraş, Şcoala gimnazială ”Mihai David” şi Liceul Tehnologic ”Nicolae Iorga”, sunt hotărâţi să facă pentru oraşul lor ceea ce oamenii mari nu au reuşit: să scoata oraşul din sărăcie. Opt elevi de la cele două unităţi de învăţământ s-au duelat joi în cadrul unui concurs, organizat de Reţeaua ”Tineri în Negreşti”, cu sprijinul Primăriei şi al fundaţiei World Vision, tîn urma căruia câştigătorul a devevenit primarul oraşului pentru o zi. 

Elevii candidaţi la fotoliu de primar au avut misiunea de a prezenta un eseu în care să argumenteze de ce şi-ar dori o astfel de funcţie şi ce ar face dacă ar ajunge edilul oraşului.

În ciuda vârstei, elevii negreşteni au demonstrat că sunt ancoraţi în realitate, că ştiu problemele oraşului, ba chiar se gândesc şi la soluţii. Rareş Diaconu, Dana Savastru, Ioana Andreea Mardare, Crina Ursu, Faifer Arlett, Andreea Fânaru, Evelina Chirvase şi Andrei Duca sunt cei opt elevi care şi-ar dori să ajungă primar al oraşului Negreşti. Cu toţii ar investi cel mai mult în educaţie, pentru că ”educaţia este arma care poate schimbă lumea”.  

”Nu ne putem numi oraş al Uniunii Europene dacă nu le oferim tinerilor educaţie, evenimente culturale, artistice, îngrijire medicală. Tratăm problemele oraşului nostru cu respect şi seriozitate  sau într-un interval de timp nu prea lung îl vom părăsi. Alegem să defilăm mândri pe trotuar cu o pereche de pantofi de firmă sau o să ne ridicăm cu greu din nămol, pierzând în urmă o cizmă din campania electorală.”, le-a transmis Rareş Diaconu colegilor şi membrilor juriul, din care a făcut parte şi primarul oraşului, Vasile Voicu.  

”Nu ajunge doar să ne plângem”

În opinia elevilor, să fii primar este mai mult decât o funcţie, este o misiune de care depinde viitorul unei comunităţi. Tinerii din Negreşti recunosc că şi-ar dori un cinema, un ştrand, poate un mall, însă, conştientizează că punctul nevralgic al zonei îl reprezintă sărăcia. Cel mai convingător discurs, care a reuăit să obţină cele mai multe voturi a fost al elevei Dana Săvăstru, care a câştigat titlu de ”primar pentru o zi”.

”Acestei tinere de 16 ani îi pasă, îi pasă de tot ce este în jurul ei. Imi pasă pentru că este în puterea noastră să schimbăm ceva în comunitate. Tinerii din Negreşti au identificat de mult problemele care îi afectează cu adevărat. Fiecare dintre noi poate să spună că a avut experienţe neplăcute în momentul în care a ieşit de la şcoală la ora 8 şi a fost înconjurat de o haită de câini. Nu ajunge doar să ne plângem, doar să identificăm o problemă şi să ne plângem de ea. Trebuie să găsim şi soluţii. Cea ar fi dacă am construi un adăpost pentru câini? Ce ar fi dacă toate magazinele alimentare ar dona adăpostului alimentele aflate aproape de expirare? E o soluţie la care m-am gândit eu” a menţionat Dana Săvăstru. Elevă în clasa a XI-a, implictă activ în activităţile de voluntariat, adolesenta este convinsă că schimbarea trebuie sp vină de la fiecare dintre locuitorii oraşului.

”Avem suflete mari, dar sufletul nu ţine loc de educaţie, sanatate şi sărăcie”, Ioana Elena Mardare, elevă  

”Trăim într-o zonă săracă a ţării şi fiecare dintre voi simte asta pe propria piele. Noi avem resurse umane, oameni carora chiar le pasă, care chiar pot să schimbe ceva. Iar oamenii care pot să schimbe ceva îi găseşti la şcoală, în sistemul educaţional. Atunci de ce să nu investim mai mult în ei? Ştiu, banii nu vin de la primărie, dar ce ar fi să ne implicăm să îi sprijinim pe copii mai mult în plan moral, să ne implicăm în proiecte de educaţie remedială, pentru că numărul şomerilor creşte în fiecare zi, iar acasă, de cele mai multe ori, copiii acestora nu primesc neaparat un exemplu pozitiv. Nu generalizăm, sunt şi cazuri în care se întâmplă tocmai invers. Dar dacă noi am putea ajuta un copil să treacă de o situaţie mai grea la şcoală, să îl aducem pe calea cea dreaptă.”, a subliniat Dana Săvăstru.

În opinia adolescentei, performanţa trebuie susţinută, indiferent de domeniu, iar tinerii ar trebui să primească educaţie politică, pentru a înţelege ce se întâmplă în jurul lor. ”Dacă ne dorim să schimbăm ceva, avem nevoie de o societate nouă, civilizată. Avem nevoie şi de educaţie politică, ar trebui să sprijinim mai mult acest gen de educaţie, nu vorbesc de afilierea la un partid politic, nici vorbă de aşa ceva, dar copiii, adolescenţii trebuie să înţeleagă contextul în care trăiesc. Trebuie să ştie ce se întâmplă în jurul lor, să fie capabili să înţeleagă ceea ce se vorbeşte la televizor”, a concluzionat adolescenta care vineri, 18 septembrie, a ajuns primarul oraşului Negreşti. 

Mai puteţi citi:

Îngerul copiilor din suburbia celui mai sărac oraş din ţară. Cum a reuşit un preot din Vaslui să pună bazele unui centru care schimbă viaţa copiilor

Lecţie de bunătate de la câţiva elevi din Negreşti: vând la târguri mărţişoare şi genţi făcute de ei, ca ridice o casă pentru o mamă sărmană cu trei copii

 Cum a ajuns o ruină un spital în care s-au investit milioane de euro: pereţi plini de mucegai, aparatura medicală rugineşte, iar hoţii fură tot ce găsesc

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite