Cum se pregăteşte o friptură magică de miel la ceaun. Ingredientele care-i dau savoarea unică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerată vedeta sărbătorilor pascale, carnea de miel poate fi preparată după felurite reţete, însă friptura la ceaun este considerată cea mai savuroasă.

Maestrul gastronom Nicolae Curelea ne propune o reţetă de friptură de mie ”de-a dreptul magică”. Pentru aceasta aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

– 4-5 kg ied/miel/cârlan, poate şi mai mult;

– 3- 4 linguri cu vârf de untură;

– 1 kg costiţă de porc;

– sare – după gust;

– piper – după gust;

– 2-3 căni de apă;

– 2-3 căni de vin alb sec;

– 1 castron de ceapă tocată fideluţă;

– cimbru uscat – după gust;

– ardei iute tocat – 2-3 bucăţi;

– usturoi zdrobit – 3-4 căpăţâni;

* 1 cană = 250 ml capacitate.

Cum se pregăteşte

Într-un ceaun de 10 litri, prevăzut cu toartă şi însoţit de un linguroi de lemn impunător, se pun bucăţile de carne, untura, două căni de apă, două căni de vin şi sarea necesară. Se amestecă cu pasiune şi se fierbe aproximativ o oră pe foc potrivit de iute. Dacă lichidul scade, se completează cu vinul şi apa necesare. Nu uitaţi să amestecaţi din când în când.

”După 60 minute, se adaugă costiţa tăiată felii, castronul de ceapă fideluţă, ardeiul iute, usturoiul zdrobit cu cuţitul şi pulberea de piper. Se amestecă din nou cu aceeaşi pasiune şi ne bucurăm că miroase straşnic. Se completează cu vin, dacă este necesar. Când carnea de desprinde de pe oase iar lichidul s-a evaporat, se închide focul, se adaugă cimbrul, se amestecă bine, se acoperă şi se lasă la odihnă 15-20 minute. Restul e magie”, ne asigură prof. Nicolae Curelea.

Vă mai recomandăm:

Reţeta de piftie de porc care nu te va trăda niciodată. Secretele dezvăluite de un maestru în bucătăria moldovenească

Cum pregătim o „mămăligă boierească“. Cât trebuie să fiarbă şi cum se amestecă făina de porumb pentru a ieşi perfectă

Ce sunt alivencile moldoveneşti: o reţetă de pe vremea lui Ion Creangă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite