Centrul Judeţean de Excelenţă Vaslui şi-a deschis porţile. Cei mai buni elevi din judeţ pregătiţi pentru înaltă performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Judeţean de Excelenţă Vaslui şi-a deschis sâmbătă, 3 noiembrie, porţile pentru viitorii olimpici ai judeţului, care în lunile care urmează vor beneficia un program intensiv de pregătire. Ţinta pentru primul an de activitate este creşterea rezultatelor la olimpiadele naţionale şi internaţionale cu cel puţin 10%.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui au reuşit, după îndelungi eforturi, să pună bazele unui centru de excelenţă, în cadrul căruia să fie pregătiţi elevii cu potenţial pentru înaltă performanţă, aşa cum funcţionează deja în alte judeţe. Centrul Judeţean de Excelenţă Vaslui a fost înfiinţat prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale şi are personalitate juridică, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea sub aripa ISJ Vaslui.

Înfiinţarea centrului nu a fost o misiune uşoară, cu atât mai mult cu cât finanţarea acestuia a căzut în sarcina autorităţilor locale. Atât la Vaslui, cât şi la Bârlad, respectiv Huşi, consiliile locale au răspuns demersurilor, astfel că sâmbătă s-a dat startul activităţii Centrului Judeţean de Excelenţă Vaslui în toate cele trei centre zonale. În cadrul acestora vor funcţiona 45 de grupe de elevi pentru disciplinele: matematică, informatică, fizică, chimie, geografie, biologie şi limbi moderne. Cursurile vor fi susţinute de profesori cu rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare. Dascălii vor fi remuneraţi în regim plata cu ora, resursele fiind deja alocate de la bugetul local.

”Astăzi, deschidem porţile Centrului Judeţean de Excelenţă Vaslui şi inaugurăm începerea cursurilor la grupele de performanţă selectate conform regulamentului de ordine interioară, respectiv prin aplicarea criteriilor de performanţă sau testare iniţială la clasele de început. Vă felicit pe toţi elevii şi pe profesorii îndrumători pentru faptul că aţi fost aleşi pentru asemenea activitate deosebită dedicată obiectivului suprem: creşterea şi afirmarea performanţei în învăţământul vasluian”, a precizat Nuşa Dumitriu Lupan, directorul Centrului Judeţean de Excelenţă  Vaslui în discursul de deschidere.

”Acest pariu ne dorim să-l câştigăm împreună”

Misiunea Centrului Judeţean de Excelenţă (CJE) Vaslui este de a promova şi a sprijini dezvoltarea elevilor capabili de perfomanţă pentru discipline la care se organizează olimpiade naţionale şi internaţionale şi pentru dezvoltarea competenţelor interdisciplinare, pluridisciplinare şi transdiciplinare ale acestora. 

”Înfiinţarea acestui centru, organizarea funcţionării şi finanţarea acestuia s-a realizat cu eforturi deosebite din partea factorilor responsabili şi în timp foarte scurt. Mai sunt multe lucruri de definitivat pe parcurs dar în acest moment condiţiile de a da startul sunt îndeplinite şi pregătirea poate începe. Reuşita acestui centru, o noutate absolută pentru judeţul Vaslui depinde de noi toţi cei implicaţi şi de fiecare în parte. Responsabilitatea profesorilor şi a elevilor în tot ce înseamnă pregătire sunt definitorii şi obligatorii pentru activitatea centrului. Reuşita înseamnă creşterea rezultatelor elevilor din judeţul Vaslui la competiţiile naţionale şi internaţionale în acest an şcolar cu cel puţin 10%. Acest pariu ne dorim să-l câştigăm împreună. Mult succes pe acest drum nou al performanţei superioare pe care pornim astăzi”, a transmis directorul CJE elevilor şi profesorilor prezenţi la destivitatea de deschidere. 

Elevii pot participa la una sau cel mult două discipline  

Elevii selectaţi la CJE în urma testelor trebuie să se hotărască asupra activităţii lor prioritare privind disciplinele la care au fost admişi. Sunt elevi care au fost admişi la mai multe discipline, astfel că vor trebui să se hotărască asupra uneia sau cel mult două discipline, dacă programarea permite. Elevii care urmează cursurile Centrului de Excelenţă vor participa cu prioritate la olimpiadele care corespund discplinelor pentru care se pregătesc. Până miercuri, 7 noiembrie, se vor definitiva grupele sub aspectul componenţei şi formei, fiecare elev urmând a completa un contract educaţional semnat de părinţi.

”Elevii unei grupe vor fi înscrişi într-un catalog de prezenţă. Pentru ca activitatea să aibă rezultat este obligatoriu ca prezenţa să aibă loc  în mod regulat. La fiecare grupă se stabileşte un profesor coordonator. Profesorii care lucrează la o grupă decid în echipă şi completează o planificare tematică.
La Vaslui locaţia s-a stabilit la Liceul ”Mihail Kogălniceanu”, însă ea poate fi schimbată cu acordul inspectorului de specialitate şi a directorului Centrului de Excelenţă. o parte dintre cursuri au fost programate a se desfăşura şi la Liceul Emil Racoviţă”, a precizat prof. Cătălin Ignat, coordonatorului centrului zonal Vaslui al CJE.
Pentru a se recupera orele aferente lunii octombrie, până pe 21 decembrie vor face câte trei ore pregătire pe săptămână. În medie vor fi câte 18 ore pe grupă până la vacanţa de iarnă. Activitatea se va desfăşura respectând programa pentru olimpiada la fiecare disciplină, iar progresul elevilor se va urmări prin probe de evaluare periodice.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite