Calităţile nebănuite ale zaţului de cafea: ingredient-minune în măştile cosmetice, dezodorizant natural pentru casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banalul zaţ de cafea este recunoscut pentru beneficiile sale deosebite în tratamentele cosmetice, dar şi pentru îngrijirea casei şi grădinei.

Zaţul de cafea este considerat ingredientul ideal împotriva celulitei, cofeina ajutând la îmbunătăţirea circulaţiei şi eliberând totodată apa în exces din piele, aceasta devenind mai fermă.

Pentru a obţine rezultate optime, zaţul de cafea se amestecă cu o lingură de ulei de măsline. Se aplică masând uşor în zonele afectate de celulită şi care apoi se înfăşoară cu o folie de plastic. Pentru a da rezultate este nevoie de multă perseverenţă.

”Zaţul de cafea poate face minuni, dar trebuie răbdare, pentru că efectele nu se văd după o sedinţă, două de masaj. Pentru că are calităţi abrazive, zaţul de cafea poate fi folosit şi pentru exfolierea tenului. În acest caz, desigur, trebuie amestecat cu ulei de măsline, înainte de a fi masat pe piele. Zaţul va exfolia, iar uleiul va asigura hidratarea necesară pielii. Prin masaj, pielea va deveni mult mai fermă. Înainte de a folosi însă o mască homemade, este recomandabil să se ceară sfatului unui cosmetician sau al unui dermatolog, atunci când tenul este cu probleme. Produsele naturale fac minuni, însă trebuie să le folosim corect, altfel pot apărea rezultate nedorite”, atrage atenţia Oana Muntean, cosmetician. 

Zaţul de cafea poate fi folosit şi pentu masajul scalpului, contribuind la întărirea rădăcinilor firelor de păr şi la îmbunătăţirea aspectului podoabei capilare. 

Curăţă petele şi elimină mirosurile neplăcute

Zaţul de cafea poate fi întrebuinţat în bucătărie, la curăţenie şi eliminarea mirosurilor neplăcute. Datorită texturii aspre, poate fi folosit ca abraziv, înlocuind cu succes detergentul de vase, pentru a curăţa urmelor de grăsime arse şi uscate. Dacă este amestecat cu oţet şi cu apă caldă, zaţul de cafea poate fi folosit pentru a curăţarea mobilei, oferindu-i aspect strălucitor şi reparând eventualele zgărieturi. Nu trebuie, însă, folosit pentru mobila de culoare deschisă, existând riscul să o păteze. 

Zaţul mai poate fi utilizat ca dezodorizant, pentru a elimina mirosurile neplăcute din frigider sau dulapuri. Un bol cu zaţ de cafea aşezat în frigider va absorbi mirosurile în timp rapid.

Îngrăşământ natural pentru plante

Zaţul de cafea este considerat un îngrăşământ natural pe cât de ieftin, pe atât de eficient. Conţinutul ridicat de azot, fosfor, minerale şi potasiu îl fac un îngrăşământ ecologic de înaltă calitate pentru plantele cultivate într-un mediu acid. 

Zatul de cafea poate fi folosit ca îngrăşământ pentru brazde, plante în ghivece şi jardiniere, dar si pentru plantele de interior. Frecvenţa de aplicare a zaţului diferă în functie de tipul plantei. Pentru florile de interior se recomandă zaţul o dată la şase luni. Însă, pentru plantele de exterior pot fi fertilizate cu zaţ de până la patru ori pe an. Este indicat să presati  zaţul pe pământ în jurul plantei şi apoi să-l încorporaţi în sol. Pentru plantele din ghivece si jardiniere, zaţul poate fi amestecat cu pământul, în momentul plantării.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite