Azilul de pe strada Tinereţii din Bârlad, ruina care a înghiţit 4 milioane de lei de la bugetul de stat. Cum au fost îngropate miliardele în proiecte sortite eşecului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azilul de pe strada Tinereţii FOTO Sabina Ghiorghe
Azilul de pe strada Tinereţii FOTO Sabina Ghiorghe

Banii publici sunt risipiţi fără noimă la Bârlad unde o clădire cu trei nivele, care se dorea a fi un azil de bătrâni ultramodern, se degradează de la o zi la alta după ce de mai bine de 4 ani a intrat în conservare. Pentru ridicarea acestuia s-au cheltuit până în prezent aproape 4 milioane de lei.

Un proiect ambiţios din municipiul Bârlad, judeţul Vaslui, demarat în 2001, stă cu lacătul pe uşă de mai bine de patru ani, când lucrările de construcţie erau pe ultima sută de metri. Centrul rezidenţial de îngrijire şi asistenţă socială a persoanelor vârstnice, denumirea dată unui azil cu dotări moderne, a rămas doar un proiect pe hârtie în ciuda banilor investiţi pentru ridicarea clădirii. Acesta este situat într-un cartier liniştit de case, pe strada Tinereţii, aflat de centrul oraşului la 10-15 minute de mers pe jos .

Licitaţia pentru atribuirea lucrării de construcţii a avut loc în 2004, finanţarea fiind asigurată în mare parte de Ministerul Muncii, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad şi Primăria Bârlad. Lucrările au înaintat anevoios, banii alocaţi fiind daţi cu ţârâita. După ce au fost făcute lucrări în valoare de aproximativ 4.000.000 lei, proiectul a fost blocat.

În aprilie 2011 a intrat în conservare după ce una din părţile implicate în ridicarea azilului a decis să se retragă. Mai mult, prin votul majoritar al Adunării Generale a CARP Bârlad, motivând că nu a fost informată asupra anumitor protocoale încheiate şi asupra actelor adiţionale la contractual iniţial, s-a decis încetarea oricărei colaborări şi retragerea din proiect. Totul a culminat cu o serie de plângeri penale.

Înşelăciune şi delapidare

Totodată, existând suspiciuni cu privire la modul de cheltuire al banilor şi sustragerea de materiale de construcţii, Consiliul Director al CARP a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad şi DIICOT pentru a face cercetări faţă de Coninvest SRL, firma care a câştigat licitaţia de construcţie a azilului, firmă condusă de Adrian Paşcanu un apropiat al ex-primarului de Bârlad, Constantin Constantinescu. Conform sesizării, au fost demarate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, anchetă care s-a finalizat cu neînceperea urmăririi penale. Tot în acea periadă a fost sesizată şi Curtea de Conturi a României şi Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale cu solicitarea de a efectua un control financiar intern pentru a stabili cum au fost cheltuiţi banii.

Conducerea CARP a solicitat să-i fie returnate sumele investite în proiect, iar în schimbul terenului pe care se află clădirea (fiind proprietatea CAR Pensionari) să fie acordat la schimb, de către Primăria Bârlad, un teren apropiat ca valoare.

azil barlad

Potrivit cifrelor avansate pe un memoriu înaintat Prefecturii Vaslui în 2011, de către conducerea CARP Bârlad, în vederea contruirii Centrului rezidenţial pentru bătrâni au fost cheltuiţi 4.002.713 lei . Din această sumă, cei mai mulţi bani au venit de labugetul de stat prin Ministerul Muncii (2.230.002 lei), 1.472.146 lei de la CAR Pensionari şi 300.564 lei de la Primăria Bârlad. Valoarea iniţială a proiectului era de 4.680.518 lei (peste 46 miliarde de lei vechi).

De ce e lăsat în paragină

Ex-procurorul Mihai Nicolae (foto dreapta), preşedintele CAR Pensionari, a spus, pentru “Adevărul”, că retragerea din proiect a venit ca urmare a votului dat de colegii din Adunarea Generală din 2010. După aproape 4 ani de negocieri cu autorităţile locale s-a găsit o cale de compromis, în sensul că Primăria Bârlad să returneze către CAR Pensionari banii investiţi în termen de 2 ani (până în 2017) şi să dea la schimbul terenului pe care a fost constuit azilul, un alt teren. “A fost aprobat proiectul în Consiliul Local în primele luni ale anului în curs. Nu mai vreau să comentez pentru că iar o să mi se reproşeze tot felul de lucruri. Noi nu puteam să susţinem un asemnea proiect şi nici nu avem autoritatea necesară”, a spus Mihai Nicolae.

procurorul mihai nicolae carp barlad

Răspunsul primit de la Primărie Bârlad, prin vocea purtătorului de cuvânt Constantin Niţuc (foto jos), la solicitarea “Adevărul” a fost următorul: “CARP a denunţat protocolul semnat cu Primăriea Bârlad şi Ministerul Munii, drept consecinţă primăria a preluat investiţia. Chiar n cursul verii au fost discuţii despre acest proiect cu Rovana Plumb. Urmează ca azilul să fie preluat de DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) Vaslui. Aşteptm identificarea unor surse debani pentru a finalize proiectul, bani care sperăm să fie alocaţi din ianuarie 2016”.

constantin nituc

Proiect măreţ doar pe hârtie

Iniţiatoarea proiectului a fost CARP Bârlad care în baza hotărârii Adunării generale din mai 2001 a cumpărat de la Societatea Naţională de Cruce Roţie un teren în suprafaţă de 2.717 mp, situate pe strada Tinereţii nr.11. preţul de achiziţie a fost de 26.000 lei. În 2003 a fost încheiat contract de colaborare în vederea construirii azilului între Primăria Bârlad şi CARP, protocol aprobat prin Hotărâre de CL n.r 74/18.04.2003. Prtotocolul prevedea ca la finalizarea obiectivului, CL Bârlad să dea în folosinţă gratuită către CARP imobilul şi o suprafaţa de 10 ha pe durata funcţionării centrului. Primăria s-a angajat să atragă fonduri suplimentare pentru realizarea aziliului, iar CARP s-a angajat să pună la dispoziţie terenul de pe strada Tinereţii iar la finalul lucrărilor să răspundă de întreţinerea şi reperaţiile necesare pentru azil. Lucrările au fost demarate în 2004.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite