Turnu Severin: Viețuitoarele din zonele umede amenințate cu dispariția

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Viețuitoarele din zonele umede amenințate cu dispariția
Turnu Severin: Viețuitoarele din zonele umede amenințate cu dispariția

Multe specii de păsări, pești și reptile din zona transfrontalieră româno-bulgară, respectiv Mehedinți-Bregovo, Vrf, Novo Selo, au fost inventariate ca fiinf pe cale de dispariție. 

Custodele Ariei Naturale Protejate din cadrul Asociației Pro-Mehedinți, Sorina Matacă, trage un semnal de alarmă cu privire la speciile de păsări, reptile și pești ce trăiesc pe teritoriul județului Mehedinți, ce se află acum amenințate cu dispariția. „Este nevoie urgentă de punerea în aplicare a unui plan de management bine stabilit pentru conservarea habitatelor naturale. Unele specii de plante şi animale de interes comunitar necesită o protecţie strictă, dar şi desemnarea unor zone speciale de habitate în scopul asigurării supravieţuirii şi reproducerii acestor specii pe cale de dispariţie”, susţine Sorina Matacă.

Specii pe lista Uniunii Europene

 În zona transfrontalieră româno-bulgară Mehedinţi – Bregovo, Vrf, Novo –Selo, după cum susţine Sorina Matacă, au fost identificate 73 de specii de păsări, 41 de specii de peşti şi 4 de reptile, din care, o serie de specii apar pe lista Uniunii Europene ca fiind pe cale de dispariţie. Păsările deţin în acest sens capul de listă. Este vorba de păsări precum cufundacul polar, cormoranul mic, stârcul de noapte, cătăliga, lebăda de iarnă, chirighiţa cu obraz alb, ciocănitoarea de grădină, egreta albă, barza neagră, dumbrăveanca, etc. 

„În ultima perioadă, amplul proces de industrializare şi urbanizare au modificat parţial sau total geometria şi structura ecosistemelor naturale, luând astfel naştere ecosistemele antropizate. Încorsetările aduse fluviului prin barări şi îndiguiri, au dus la ample modificări de aspect morfologic. Astfel, unele specii de peşti, reptile şi păsări au ajuns  astăzi pe cale de dispariţie”, mai susţine Sorina Matacă.

Peştii şi reptilele în pericol   

Conform custodelui Sorina Matacă, în ultimul deceniu s-a înregistrat un regres continuu al populaţiei de reptile, cauza directă fiind activitatea umană. „Printre cauzele care au dus la declinul acestein populaţii se numără, desecarea şi îndiguirea zonelor umede şi transformarea acestora în terenuri agricole, amenajările hidrotehnice, arderea stufului, reîmpădurirea cu alte esenţe lemnoase, cât şi combaterea chimică a insectelor”, mai susţine Sorina Matacă.

 Astfel, în pericol de dispariţie se mai află și broasca ţestoasă de apă, guşterul, şarpele lui Esculap, şarpele de casă şi cel de apă. Printre speciile de peşti ameninţate cu dispariţia se numără morunul, viza, nisetrul, ţigănuşul bătrân, babuşca, cosacul, zvârluga, dunărinţa, anghila, fusarul, dar şi guvidul şi moaca de nămol.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite