Turnu Severin: Mii de pescari, lăsaţi pe uscat două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Costescu, pescar comercial (dreapta), spune că va rămâne fără singura sursă de venit
Lucian Costescu, pescar comercial (dreapta), spune că va rămâne fără singura sursă de venit

Pescuitul comercial, recreativ, sportiv şi familiar este interzis pe Dunăre, până pe 3 iunie. Pescarii autorizaţi din Clisură au cel mai mult de suferit, pentru că pescuitul este singura lor sursă de venit. Ei se plâng că oricum, anual, cantitatea de peşte pe care au voie să o prindă este destul de mică.

În perioada 5 aprilie- 3 iunie, s-a instituit prohibiţia pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial, al oricăror specii de peşti, pe o durată de 60 zile în apele care constituie frontieră de stat. În toată această perioadă, cei peste 9.000 de pescari din judeţ nu au dreptul să pescuiască în Dunăre niciun fel de specie de peşte.

Echipajele Poliţiei de Frontieră Mehedinţi vor patrula, cu ambarcaţiunile, de-a lungul sectorului fluvial de aproape 200 kilometri pentru a preveni încălcarea măsurilor de prohibitie instituite.

“Reamintim celor peste 9000 de pescari sportivi din Mehedinţi şi celelate judeţe limitrofe, că frontiera cu Republica Sebia este o frontieră externă a Uniunii Europene, iar activităţile desfăşurate în zona de frontieră sunt supuse controlului Poliţiei de Frontieră Române”, a precizat cms. şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi. 

"Nu rămânem cu nimic"
Pentru cei care nu au alternativă pentru a-şi câştiga existenţa, va urma o perioadă extrem de grea. În Clisura Dunării, de exemplu, singura sursă de venit pentru mulţi dintre săteni este pescuitul. Şi asta, în ciuda tuturor dărilor pe care pescarii trebuie să le plătească statului.

“Problema e cantitatea de peşte pe care avem dreptul să o pescuim: 400 kg de peşte/an. Or, noi, în aceste condiţii, pescuim mai puţin decât un pescar sportiv care are dreptul la 5 kg de peşte/ zi. Suntem autorizaţi şi plătim impozit. Prindem peşte de 8000 lei şi plătim un impozit anual de 1200 lei. Nu rămânem cu nimic.

În plus, noi suntem obligaţi să dăm peştele la un centru de primă vânzare care ne oferă preţuri mici: şalău/somn: 12 lei/kg, fitofag: 6 lei/kg şi caras: 3,5 lei/kg”, ne-a spus Lucian Costescu, din Dubova.

Cei mai mulţi pescari sunt tineri
Prohibiţia a venit într-un moment nu tocmai potrivit pentru pescari. “În Dubova, sunt vreo 15 perscari comerciali, majoritatea fiind tineri, de maxim 45 ani. Asta e singura noastră sursă de venit, aşa că ne va fi foarte greu, pentru că nu avem altă activitate”, ne spune Lucian Costescu, din Dubova.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite