Povestea de succes a unui absolvent Harvard, plecat din Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Popescu FOTO Arhivă
Alina Popescu FOTO Arhivă

Alina Popescu a stat deja faţă în faţă cu cel mai puternic om al planetei, Barack Obama, a dat mâna cu George W. Bush, cu regina Angliei şi s-a întâlnit cu zeci de diplomaţi din Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu. Anul acesta a absolvit Harvard, unde a studiat diplomaţie, economie, filozofie şi guvernământ şi a obţinut sprijin din partea universităţii pentru un program de doctorat.

Alina Popescu, eleva de aur a judeţului Mehedinţi, absolventă a prestigiosului Colegiu Naţional Traian din Drobeta Turnu Severin, a dus numele României în cele mai îndepărtate colţuri ale planetei.

„E păcat că nu a rămas în România, dar trebuie să recunoaştem că se oferă mai multe condiţii şi oportunităţi tinerilor în străinătate, sunt foarte încurajaţi şi apreciaţi cei care muncesc foarte mult. Este posibil ca într-o bună zi să revină. Cert este că ea revine cu drag la Liceul Traian şi sprijină şcoala şi încearcă să promoveze imaginea noastră în străinătate, aducând un renume bun ţării noastre. Este un ambasador al României şi noi ne bucurăm că este acolo şi că face atâta cinste locului din care provine. În toate discursurile ei, în toate interviurile ei, întotdeauna aminteşte de numele Liceului Traian”, spune directorul Colegiului Naţional Traian, Manuela Prajea.

Alina i-a întâlnit, printre alţii, pe Barack Obama, Havier Solana, Bill Clinton sau Al Gore. “Pe Barack Obama nu-mi permit să îl caracterizez, pentru că nu am reuşit să îl descopăr în totalitate. Interviul a fost unul foarte scurt, în care l-am întrebat numai despre Afganistan, economie, ş.a.m.d.. A fost un interviu strict profesional şi nu personal. El impresionează, oricum, prin prietenia cu care te abordează, lipsa de formalism, prin inteligenţa pe care bineînţeles că nu i-o pun la îndoială şi prin încrederea de sine pe care o emană. I-am pus întrebări exclusiv despre deciziile pe care le ia ca preşedinte şi despre cum vede el rolul diplomaţiei sau cum vede domnia sa relaţiile cu Rusia, dar şi cu Israelul, Irakul sau alte ţări mai delicate”, declara în 2010 pentru adevărul.ro Alina Popescu.

Şansa a făcut ca în 2005 Alinei Popescu să i se ofere oportunitatea de a participa, în Statele Unite, la o conferinţă a liderilor globali. Atunci s-a întâlnit pentru prima dată cu oficiali de rang înalt: ambasadori, guvernatori sau oratori care lucrează pentru NATO sau ONU. După experienţa din 2005 de la YLI, la 16 ani, i s-a oferit şansa să părăsească România. O bursă oferită de Colegiul Naţional “Traian” din Turnu Severin, liceul în care învăţa, a trimis-o un an în Statele Unite. O şansă pe care nu a ratat-o şi o experienţă care i-a marcat viaţa.  Este primul elev român care a fost ales între primii 50 elevi ai Americii, iar la 16 ani, a fost numită ambasadorul poeziei tinerilor americani şi inclusă în societatea academică a premiilor Nobel.  „Alina Popescu a fost 8 ani eleva Liceului Traian, s-a bucurat de rezultate deosebite în ţară fiind olimpică la matematică la nivel naţional, dar mai târziu a beneficiat de rezultate şi de recunoaştere internaţională chiar din clasa a X-a când a cîştigat un proiect de acomodare pentru un an de zile în Statele Unite, desfăşurat cu o şcoală din SUA, an în care Alina a obţinut rezultate extraordinare în statul Montana , a fost câştigătoarea a numerose concursuri de literatură, de poezie, matematică, ştiinţele exacte şi rezultatele ai au mers până la nivel naţional, astfel încât în anul respectiv a ajuns să fie premiată de preşedintele Statelor Unite (n.r. George W. Bush)”, spune directorul colegiului severinean.

Manuela Prajea, cea care i-a fost profesor de matematică Alinei Popescu, îşi aminteşte că fosta sa elevă era un copil bine educat şi foarte ambiţios: „Alina era o elevă cu o educaţie deosebită din familie, copil de profesori, foarte bine crescut, atât ca şi compartament, cât şi ca cei şapte ani de acasă cum se spune, dar şi ca bune intenţii interioare. Ea de mică îşi dorea foarte mult să-şi mulţumească profesorii  şi a ajuns să înveţe şi acestei dorinţe a ei nemărginite de a mulţumi pe cei din jur şi a le oferi satisfacţie. Între timp, beneficiind şi de aceste programe a căpătat mai multă încredere în ea, iar dezvoltarea ei personală a crescut într-un mod extraordinar”.

Acum, Alina Popescu este director de programe  la “Youth Leaders International” (YLI), una dintre cele mai mari organizaţii din lume şi din această poziţie sprijină Colegiul Naţional Traian din Drobeta Turnu Severin.
Tiberiu Puican este un alt elev de aur al Colegiului Naţional Traian. Este în elev în clasa  XII-a, la profil mate-info şi în ultimii şapte ani a câştigat primele locuri la olimpiadele naţionale de matematică. Fiind în în ultimul an, gândul lui zboară evident spre aceea facultate care îi poate realiza visul de a deveni cercetător.

„Optez mai mult spre străinătate”

Nu a luat deocamdată o decizie finală, dar cel mai probabil se va îndrepta spre o universitate din străinătate. „Vreau să studiez fizica teoretică, dar şi matematica, aş vrea şi programare, nu sunt însă foarte singur cum o să le combin, însă mă văd foarte mult în cercetare, probabil în fizică, dar încă mai păstrez mai multe opţiuni fiindcă nu pot să decid de pe acum”, spune Tiberiu. Cât despre facultate oscilează între Marea Britanie şi SUA: ”Aş dori să studiez în străinătate, însă şi România este o opţiune În SUA şi în Marea Britanie am trimis aplicaţia pentru Marea Britanie, aştept acum răspunsurile de la universităţi, iar în Statele Unite urmează să le trimit. Consider că în străinătate aş avea mai multe uşi deschise după ce termin universitatea spre un job bun dar şi pentru o poziţie bună în care pot să-mi urmez visele, să fac ceea ce vreau. De aceea optez mai mult spre străinătate”.

O fabrică a elitelor

Colegiul Naţional „Traian” din Drobeta Turnu- Severin, o fabrică a elitelor din România, a trimis la studii în străinătate şi anul acesta 15 dintre cei mai buni absolvenţi ai săi. „Este o tradiţie, nu toţi elevii buni pleacă, dar în general elevii foarte buni care au şi sprijin financiar din partea părinţilor aleg să studieze în Marea Britanie sau în Statele Unite şi suntem mândri că putem să-i sprijinim în acest sens. Şansa lor maximă este aceea de a învăţa şi acest lucru nu este foarte uşor pentru că se învaţă de 10 ori mai bine decât în şcolile noastre şi nu exagerez, doar pentru faptul că sunt foarte stricţi şi foarte riguroşi. Şi din acest motiv, elevii noştri foarte bine pregătiţi fac faţă acestui sistem. Pentru că trebuie să spunem că nu toţi elevii reuşesc şi sunt situaţii în care se întorc, în care elevii au căderi psihice sau nu suportă acest ritm de învăţare. Ritmul de învăţare este aprope terifiant, învaţă de obicei până la 2-3 noaptea, au foarte multe proiecte de pregătit şi numai elanul tineresc şi dorinţa de a răzbi îi ţine în picioare. Ceea ce deosebeşte ţările occidentale de ţara noastră este faptul că acolo valoarea este foarte apreciată şi ei se simt foarte încurajaţi şi sunt fericiţi în ceea ce fac, ceea ce la noi acest lucru poate lasă de dorit”, a declarat directorul prestigiosului colegiu severinean.

Citeşte şi:

Elevii Colegiului Naţional Traian în misiune spaţială cu NASA

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite