Mămicile nasc în frig la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerele mame tremură în saloanele Maternităţii din Drobeta Turnu Severin. Femeile au adus de acasă calorifere electrice pentru sala de operaţie, dar şi pentru a încălzi saloanele cu bebeluşi.  Severinul a rămas fără căldură şi apă caldă, după ce a fost închisă Termocentrala de la Halânga, care asigura aburul tehnologic fabricii de apă grea, dar şi agentul termic pentru municipiu.

Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin îşi exprimă îngrijorarea faţă de problema acută a termoficării oraşului. Cum spitalul şi secţiile externe din municipiu nu au centrale proprii de încălzire, medicii nu văd cum ar putea funcţiona aceste unităţi fără căldură.

„Atmosfera este răcoroasă, vedem că sunt atâtea zile cu temperaturi sub zece grade în timpul nopţii, nu e nicio posibilitate de încălzire în spital şi evident dacă un om normal stând în frig se îmbolnăveşte, vă daţi seama că în cazul unor bolnavi frigul nu poate decât să le agraveze bolile pe care le au. Ca să nu mai vorbim că există anumite zone unde se operează, maternitatea, unde efectiv stai să te întrebi cum poţi să pui pacientul să stea în frig gol pe o masă rece ca să fie operat”, spune medicul cardiolog Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Mehedinţi.

Este frig şi în Maternitatea din Drobeta Turnu Severin, locul unde în orice oraş civilizat nu s-ar pune vreodată problema încălzirii.

„Tremurăm de-a binelea. Este foarte frig, mai ales pe timp de noapte, e frig, frig. Este frig şi la noi în salon şi la copii, mă tem să nu răcească”, spune o mămică din Strehaia.

„E răcoare, dar ce să facem?”

„Este răcoare, mai ales noaptea este foarte frig. În sala de naştere a adus soţul un  calorifer de acasă, iar acum încălzeşte la copii”, se plânge şi Ionica Alexandrescu din Turnu Severin.

„E răcoare, dar ce să facem? La cel mic au adus doamnele din salon un calorifer”, spune o tânără mămică, care stă acoperită cu două pături într-un salon.

„Ziua este mai acceptabil, dar noaptea este frig. Ne acoperim, mai băgăm o aerotermă în priză. Normal ar fi trebuit să avem căldură în maternitate”, spune şi Mihaela Ruican Mihaela, din Cujmir.

Termoficarea, sub semnul întrebării

Odată cu scăderea temperaturilor, problema termoficării municipiului Drobeta Turnu Severin devine din ce în ce mai acută. În momentul de faţă, situaţia este extrem de gravă având în vedere declaraţia recentă a premierului Victor Ponta care a anunţat că Primăria Drobeta Turnu Severin nu va primi ajutor pentru încălzirea oraşului. Rămâne varianta unui împrumut de la Trezoreria statului, dar şi aceasta este pusă sub semnul întrebării având în vedere că Primăria Drobeta Turnu Severin are gradul de îndatorare maxim ori în aceste condiţii pare greu de crezut că municipalitatea ar avea potenţa financiară să restituie împrumutul.

În opinia medicului Cristian Jianu căldura oraşului trebuia să fie o prioritate pe agenda primarului municipiului Drobeta Turnu Severin:

„Vreau să adresez o întrebare deschisă domnului primar când se dă căldură? Şi să nu se uite că spitalul reprezintă o prioritate a unei comunităţi şi aici sunt oameni care vin din cauză că se îmbolnăvesc de frig, vin cu boala de frigul de acasă să-i vindecăm noi unde este frig de peşteră. Pentru că în curând s-ar putea să fie extrem de frig şi văd că nimeni nu ridică nicio problemă şi nimeni nu se agită extraordinar de mult”.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite