Elitele Colegiului Naţional Traian pleacă să studieze în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Naţional „Traian” din Drobeta Turnu- Severin, o fabrică a elitelor din România, trimite la studii în străinătate şi anul acesta 15 dintre cei mai buni absolvenţi ai săi.

Unul dintre elevii care au aplicat pentru o universitate din Anglia şi a fost deja acceptat spune că preferă să studieze economia în străinătate pentru că “afară sunt mult mai multe oportunităţi, şansele sunt egale pentru toată lumea şi consider că mă pot dezvolta mult mai bine studiind afară decît în România”.

„Am mers pe ideea de a pleca afară încă din clasa a IX-a când am realizat că nu sunt suficiente oportunităţi sau cel puţin nu le văd eu în ţară şi am decis că în străinătate interesele mele vor fi mai bine atinse dacă plec să studiez acolo. Putem aplica pentru diverse împrumuturi şi mulţumită notelor mari de la bac putem obţine şi burse care variază în funcţie de universitatea la care aplicăm, dar o să mă descurc. Afară sunt mult mai multe oportunităţi, şansele sunt egale pentru toată lumea şi consider că mă pot dezvolta mult mai bine studiind afară decât în România”, spune Flavius Nuţă.

Traianistul mai spune că în România doar cei care au relaţii pot să obţină după absolvirea unei facultăţi un loc de muncă bine plătit.

„Nu este o egalitate de şanse pentru toată lumea, adică dacă ai cunoştinţe poţi să ajungi mult mai repede undeva sus decât dacă pleci de la zero fără să cunoşti pe nimeni, fără să ai relaţii. Eu am aplicat pentru economie şi mă voi duce la Universitatea Essex din Anglia. În principal mă interesează pieţele financiare, bursele şi aş vrea să merg mai departe pe acest domeniu să îl studiez în detaliu şi sperăm că va fi bine mai târziu”, a mai spus Flavius Nuţă.  

Andrei Nicolae, un alt elev al Colegiului Naţional Traian, care este primit cu braţele deschise de şapte universităţi din Vest, se visează angajat al unei mari companii IT din SUA. Spune că dacă va rămâne în România visul său este de neatins: „Nu îmi place în România acest sistem de pile, nu îmi place că nu plecăm toţi cu aceleaşi oportunităţi şi eu cred că pot să-mi ating scopul mult mai bine acolo. Consider că afară este o mare egalitate între persoane, consider că eu mă pot dezvolta mult mai bine ca individ pentru că până la urmă acesta este scopul  meu de a studia în străinătate. Am aplicat la şapte universităţi, am fost admis la toate, cinci sunt din Marea Britanie, una din Olanda şi una din Germania, însă cel mai mult optez pentru una din Marea Britanie”.

Şi directorul liceului, Manuela Praja, spune că „ceea ce deosebeşte ţările occidentale de ţara noastră este faptul că acolo valoarea este foarte apreciată şi ei se simt foarte încurajaţi şi sunt fericiţi în ceea ce fac, ceea ce la noi acest lucru poate lasă de dorit”.
„Este o tradiţie nu toţi elevii buni pleacă, dar în general elevii foarte buni care au şi sprijin financiar din partea păriinţilor aleg să studieze în Marea Britanie sau în Statele Unite şi suntem mândri că putem să-i spijinim în acest sens. Şansa lor maximă este aceea de a învăţa şi acest lucru nu este foarte uşor pentru că se învaţă de 10 ori mai bine decât în şcolile noastre şi nu exagerez, doar pentru faptul că sunt foarte stricţi şi foarte riguroşi. Şi din acest motiv, elevii noştri foarte bine pregătiţi fac faţă acestui sistem. Pentru că trebuie să spunem că nu toţi elevii reuşesc şi sunt situaţii în care se întorc , în care elevii au căderi psihice sau nu suportă acest ritm de învăţare. Ritmul de învăţare este aprope terifiant, învaţă de obicei până la 2-3 noaptea, au foarte multe proiecte de pregătit şi numai elanul tineresc şi dorinţa de a răzbi îi ţine în picioare. Ceea ce deosebeşte ţările occidentale de ţara noastră este faptul că acolo valoarea este foarte apreciată şi ei se simt foarte încurajaţi şi sunt fericiţi în ceea ce fac, ceea ce la noi acest lucru poate lasă de dorit”, a declarat directorul prestigiosului colegiu severinean.

Citeşte şi:

Vânătoarea Datornicilor: Studenţii români datorează peste un milion de lire sterline guvernului Marii Britanii

Cum se obţine finanţare pentru studiile de licenţă în Marea Britanie

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite