Cum se pregăteşte plăcinta de brânză turnată sau prăjitura de duminică după o reţetă veche din nordul Mehedinţiului

Cum se pregăteşte plăcinta de brânză turnată sau prăjitura de duminică după o reţetă veche din nordul Mehedinţiului

Plăcintă cu brânză

Vă propunem o reţetă, uşor de preparat şi foarte gustoasă, de plăcintă cu brânză din nordul Mehedinţiului, de la Isverna, care se găseşte alături de alte reţete în cartea „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”, scrisă de Narcisa-Alexandra Ştiucă.

Le amesteci pe toate acolo: brânză, ouă, pui un praf de copt sau drojdie, făină de mălai sau acum, griş. La o tavă normală de aragaz pui şapte-opt ouă ca să iasă mai pufoasă şi brânză să fie cam un castron de sarmale.

Întâi se băteau ouăle cu brânza şi cu un pic de zahăr şi după aia puneam făină cât cuprinde. Praful de copt îl dizolvăm în apă minerală sau sifon, iar drojdia se desface în apă călduţă şi se pune după ce am pus o parte din făină.

Compoziţia trebuia să fie la fel de groasă ca la cea de chec, bine amestecată, fără cocoloaşe. De preferat este să avem brânză dulce şi cui îi place mai pune şi puţină brânză de oaie. Dacă puneai drojdie, trebuia să o laşi să crească şi o puneai în ţest sau în cuptor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: