Visul lui Ivan Patzaichin: „Să renunţăm la fast-food-ul Deltei: borş şi peşte prăjit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Punct gastronomic din Mila 23 FOTO Asociaţia Ivan Patzaichin
Punct gastronomic din Mila 23 FOTO Asociaţia Ivan Patzaichin

Zeci de localnici şi-au deschis puncte de gastronomie locală în Delta Dunării, pentru a le oferi turiştilor şi altceva în afară de peşte prăjit şi ciorbă de peşte, cum ar fi crearea unor locuri care să spună o poveste. Totul a pornit de la ideea lui Ivan Patzaichin de a da o şansă oamenilor care nu mai pot trăi doar din pescuit.

Proiectele lui Ivan Patzaichin legate de oamenii Deltei Dunării continuă şi după dispariţia legendarului campion de la Mila 23. În urmă cu două săptămâni, 45 de locuitori ai acestui tărâm de poveste au participat, gratuit, la un curs de gastronomie locală, organizat de Asociaţia „Ivan Patzaichin-Mila 23“ pentru a putea furniza astfel de servicii în noul sezon turistic. 

La sfârşitul lunii sunt aşteptaţi alţi localnici care vor fi învăţaţi cum să ofere, pe lângă o masă tradiţională, şi servicii de calitate turistului din ce în ce mai pretenţios. În mai multe sate din Delta Dunării şi în judeţul Tulcea există peste 30 de astfel de puncte de gastronomie locală, cum ar fi la Mila 23, Crişan, Letea,  Sarichioi sau Jurilovca. 

Punct gastronomic Deltă FOTO Asociaţia Ivan Patzaichin

Cuptor cu lemne Mila 23

Lucica Buhaev, din Mila 23, a fost pionier în acest proiect, deschizând un punct gastronomic local încă din anul 2016, recreând acasă la ea un colţ din deltă. Pe lângă bunătăţile tradiţionale preparate pe loc, în gospodăria ei a fost amenajat şi un cuptor vopsit în culori tradiţionale şi cu motive deltaice, unde coace pâine, plăcintă şi cozonaci, aşa cum făceau altădată bunicile. Tot la foc de lemne se prepară şi peştele, fie că este fript, prăjit sau la cuptor.

„Oamenii Deltei au surprinzător de puţine resurse pentru bunăstare. În principal, ele se rezumă la pescuit, turism, servicii adiacente turismului şi... cam atât. Mai mult, chiar şi pe aceste resurse reduse sunt presiuni de tot felul. De aceea, proiectele asociaţiei noastre urmăresc, pe de o parte, să-i încurajeze să valorifice opţiunile pe care le au în aceste domenii şi, pe de altă parte, să ajute la construirea unui cadru legislativ şi administrativ cât mai favorabil. După ce tatăl meu a contribuit la realizarea şi promovarea legislaţiei pentru înfiinţarea punctelor de gastronomie locală, eu am preluat continuarea consolidării acestor structuri. E mai mult decât o moştenire spirituală, e un angajament faţă de lumea Deltei, pe care mi-l asum cu toată responsabilitatea”, a mărturisit Ivona Patzaichin-Rusu, fiica marelui sportiv Ivan Patzaichin.

Meniul de duminică al oamenilor Deltei

În cadrul acestui curs, localnicii nu vor învăţa cum să prepare produsele cu care ei au crescut, ci noţiuni de siguranţă alimentară şi cum vor putea dezvolta o industrie locală: de la amenajarea unui chioşc de elemente tradiţionale, la crearea unei adevărate microeconomii în jurul punctului de gastronomie locală.

„Avem un astfel de proiect-pilot la Mila 23. Ideea este ca acest punct gastronomic să nu fie doar locul unde iei un fast-food din deltă: peşte prăjit şi borş, ci să existe un meniu variat. Aşa cum zicea Ivan, să încercăm să construim meniul de duminică. În timpul săptămânii, localnicii mănâncă mai mult peşte, întrucât este preparatul pe care-l au cel mai la îndemână, însă sâmbăta şi duminica se taie câte o raţă sau o găină sau se face o tochitură“, spune Teodor Frolu.

Punct gastronomic Deltă FOTO Asociaţia Ivan Patzaichin

Gospodină din Mila 23 

Prin acest proiect se urmăreşte crearea unui lanţ de aprovizionare, aşa încât majoritatea ingredientelor să fie locale: de la amenajarea unui solar de legume, la puncte de sacrificare a vitelor şi porcilor, care acum nu mai există. „O familie, spre exemplu, care are acum un solar de legume, dar care nu are distribuţie, ar putea fi cooptată într-o reţea pe care asociaţia noastră să o promoveze, la fel cum pot fi deschise, cu ajutorul unor finanţări, două-trei puncte de sacrificare a animalelor. Apoi, moara de Chilia, care datează din perioada interbelică, ar putea produce făină şi mălai care să fie materie primă la punctele gastronomice. Rolul acestui punct gastronomic este de a recrea acel aşa-numit lanţ valoric de produse locale“, explică Teodor Frolu.

Turiştii pot veni direct la punctele tradiţionale care vor fi pe tot cuprinsul deltei, dar şi în partea continentală a judeţului Tulcea, cum ar fi cele de la Sarichioi sau Jurilovca, sau aceste destinaţii pot fi cuprinse în oferta agenţiilor de turism. O vizită la un punct gastronomic înseamnă o zi în plus de vacanţă atât pentru turist, cât şi pentru agentul economic. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Fotojurnalist de război: „În Ucraina sunt scene îngrozitoare pe care, dacă le-aş vedea într-un film artistic, tot mi s-ar părea greu de privit“ FOTO

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite