Valorificarea stufului din Delta Dunării, stabilită de Administraţia Biosferei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Eduard Simion, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a aprobat Normele privind accesul şi desfăşurarea activităţii de valorificare a resursei stuficole neconcesionate din domeniul public al statului din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Aceste norme au fost discutate şi aprobate de Colegiul Executiv şi Comisia Internă de Analiză a ARBDD.

Accesul şi atribuirea dreptului de valorificare a resursei stuficole se face în baza permiselor şi a autorizaţiilor emise de ARBDD. Valorificarea resursei stuficole se poate face în scop comercial şi scop gospodăresc. Pentru nevoile gospodăreşti se poate recolta o cantitate maximă de 5 tone din zone stabilite de Administraţie.

Alocarea resursei stuficole pentru valorificare în scop comercial se face în zonele din vecinătatea domiciliului solicitantului. În cazul în care într-o zonă stuficolă nu sunt solicitări de valorificare comercială din partea populaţiei din localităţile învecinate respectivei zone, atunci se pot acorda permise de recoltare şi solicitanţilor cu domiciliul în alte localităţi din Rezervaţie sau din localităţile limitrofe.

Administraţia stabileşte anual cotele admisibile pentru exploatarea stufului pe baza studiilor de evaluare a resurselor stuficole elaborate de instituţii de cercetare specializate acreditate conform legii, cantităţi care vor fi trecute în permise.

Permisele eliberate de Administraţie pot fi suspendate sau retrase, prin decizia Guvernatorului Administraţiei pe baza constatărilor personalului cu drept de inspecţie şi control prevăzut în Legea 82/1993. În termen de 30 de zile de la eliberarea permisului, titularul va prezenta dovada plăţii taxei de acces la resursă de la Consiliul Local în raza căruia îşi desfăşura activitatea de recoltare a stufului.

Activitatea de valorificare a resursei stuficole pe teritoriul RBDD se desfăşoară conform prevederilor din Legea 82/1993, privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu modificările şi completările ulterioare şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare şi ale planurilor de management şi/sau regulamentelor ariilor naturale protejate aprobate.

Pentru mai multe detalii puteţi accesa site-ul oficial al ARBDD, www.ddbra.ro

Vă mai recomandăm

A fost lansat manualul online al turistului în Delta Dunării: atracţii turistice, informaţii despre zonele vizitate, sfaturi despre călătorie

Delta Dunării, vulnerabilă în faţa schimbărilor climatice, soluţia ar fi refacerea zonelor umede

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite